Ася Петрова: „Мечтая да скачам 160 см”

4306 преглеждания

В конете ми харесва едно нещо и то е, че при тях има екшън

Ася Петрова e от София. Родена е на 17 юли. Занимава се с езда от петгодишна. Майка й Ана Бойова е състезател по конен спорт, а баща й Асен Векилски се занимава с отглеждане и развъждане на коне. Въпреки крехката си възраст, Ася вече има спечелено 3-то място на държавно първенство по прескачане на препятствия в категория “Пони“. Тя се класира два пъти на първо място и на състезанията с голям кон - за купата "Ген. Крум Лекарски" в Божурище и на финала на лигата в с. Житница.

Ася на колко години си и кога започна да се занимаваш с езда?

На 12 години съм, а започнах да яздя на 5 годишна възраст.

Кое най-много ти харесва в тези величествени животни конете?

В конете ми харесва едно нещо и то е, че при тях има екшън.

Някой подтикна ли те към ездата или ти сама реши, че искаш да яздиш? Участваш ли в състезания в момента или само тренираш?

Баща ми Асен Векилски и майка ми ме подтикнаха и подкрепят развитието ми в този спорт. От две години участвам и в състезания, но тренирам активно. Без тренировки не може.

Преди една година на Тодоровден, на конна база "Божурище", ти направи наравно с възрастните показно на паркур с кон с интересното име Заплес. Разкажи ни за конете с които тренираш и се състезаваш?

Състезавам се с моето пони Пипи и моят кон Заплес. Понякога и с други, но главно с тези два коня ходя по състезания. Пипи е на 9 години и майка й се казва Тереза. Заплес е на 10 години и майка му се казва Саманта Фокс. Тренировките със Заплес са много интересни, но и странни в същото време. Веднъж се инати, друг път се държи идеално, но на състезания нямаме проблеми. 

За какво мечтае едно дете в спорта и извън него?

В конния спорт мечтая да скачам 160 см., а извън него си мечтая за много успехи в училище.

Интервюто е реализирано с любезното съдействие на Ана Бойова - майката на Ася, за което й благодарим!

Ангел Лазаров

 

 

 

Тагове