В Сливен изолираха нов грипен щам - "Виктория"

1679 преглеждания

Вирусът е от група Б

Нов грипен щам се разпространява епидемично у нас. Става дума за вирус от групата Б. Щамът „Виктория“ е изолиран в Сливен, информира проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на БНТ.

По думите му, вчера Националната референтна лаборатория на Центъра е доказала наличието на „Виктория“ в четири проби, от четирима тежко болни пациенти от област Сливен. От 300 изследвани проби има 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение на вируса в българското общество, допълни още проф. Кантарджиев.

Изненадващо е, че 84% при положителните резултати са група Б. Всичките, с изключение на четири, са "Ямагата", което го има във ваксиналния щам във ваксината, приложена в нашата страна, допълни той.

При вирусите от група Б усложненията засягат централната нервна система. Областите със завишена заболеваемост засега са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас и там трябва да се следват инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, предупреди проф. Кантарджиев.

Грипна епидемия има в областите Перник и Пазарджик.

EspressoNews

Снимка: БНТ