Гергьовден е!

1332 преглеждания

Днес отбелязваме и Денят на храбростта и празника на Българската армия

Всяка година на шести май, почитаме свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. В народните представи св. Георги е покровител и на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

По времето на император Диоклетиан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталуния, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург. На иконите св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя.

На 6 май в България е и Денят на храбростта и празник на Българската армия. Той започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът продължава да се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната . През 1993 г. с постановление на МС  от 27 януари 6 май е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Над 170 000 са българите, които се казват Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван.

Днес имен ден имат носещите имената Георги, Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия и производните им.

EspressoNews

Тагове