Ден на Европа в община Костинброд

1298 преглеждания

Костинбродчани отбелязаха и деня на Победата и църковният празник на Свети Николай Чудотворец

С шествие до шествие до храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в с. Драговищица, община Костинброд отбеляза деня на Европа, деня на Победата и църковният празник на Свети Николай Чудотворец.

Програмата на празничния 9 май, започна на централния площад „Иван Вазов” в Костинброд. Венци и цветя пред паметника на загиналите за свободата, поднесоха кметът Трайко Младенов, неговите заместници инж. Габриела Георгиева и Александър Ненов и служители на общинска администрация Костинброд.

В с. Драговищица самодейци от школите към НЧ „Св. Георги Сава Раковски-1928“ изнесоха чудотворната икона на Св. Николай от храма в селото и с шествие я занесоха на площада до новоизградения паметник.

Венци и цветя бяха поднесени от кметството в с. Драговищица, Общинска администрация- Костинброд, Общински съвет-Костинброд и други гости, дошли да уважат празника на драговищенци. Пред паметната плоча на загиналите във войните на площада в селото отец Радослав отслужи заупокойна молитва.

В НЧ „Г.С. Раковски-1928“, с. Драговищица се състоя празничен концерт на самодейците от музикална школа „Иркапей” и танцова школа „ЕмиДенс”, които показаха богатството и красотата на българския фолклор с изпълнения на народни песни и хора. Гости на концерта бяха и състави от селата Житен и Мрамор.

На празника присъстваха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, неговите заместници Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, Анна Радовска - зам.-председател на ОбС-Костинброд, Албена Виденова - кмет на с. Драговищица, Николай Борисов - зам.-областен управител на Софийска област.народни представители, общински съветници и др.

Делегация от 23-ма души от побратимената на Костинброд - община Салеми, провинция Трапани, регион Сицилия, Република Италия бяха специални гости на събитието. Тяхната визита е по проект „Младите хора обсъждат бъдещето на Европа” по програма „Европа за гражданите“.

Събитието завърши с тържествена заря, която освети площада и кметството на с. Драговищица.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд