За планините, върховете и смелите мечтатели

2276 преглеждания

в памет на Боян Петров от Ангел Лазаров

Планината е едно велико творение на Господ, също както и човекът! Нейните върхове са символ на всеки един стремеж за доказване. В работата, в спорта, в любовта… в живота!  Планините и върховете са  колкото красиви,  толкова и опасни, но най-вече  истински. В планината всяка частица фалш е обречена!

Всеки човек гледа успехите на спортистите и с тях той съпреживява чувството да си на върха. Там където искаме да сме всички ние, но върховете трудно се изкачват. И може би не толкова чисто физически, въпреки  че планината никога не трябва да се подценява, а най-вече чисто духовно и емоционално.

Когато човек тръгва към планинския връх винаги трябва да е подготвен и за неуспеха и за най-страшното.  Алпинистите със сигурност са едни от най-дисциплинираните хора, защото ако не е така, те няма да са хората покорили десетки върхове, а просто провалили се още с първия си опит авантюристи.

Алпинистите са хора направили своя съзнателен избор. Да така е !  Те са онези хора,  които не живуркат, а живеят живота.  Те са тези, които имат смелостта да се опитат и да се преборят с предизвикателствата, да променят съдбата и  да и се противопоставят.  

Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш. Лесно е да мразиш успелите онези, които не са се спрели пред целта на заветния връх, особено ако си напълно убеден, че самият ти никога няма да имаш и прашинка от тяхната смелост.  Трудно е да ги обичаш пак по същата причина. Още по трудно е да им се възхищаваш, да можеш да се преклониш пред смелостта, пред техния хъс и непримиримост.

Всеки човек има мечти.  Всичките толкова различни и всичките до една важни.  Само смелите обаче сбъдват мечтите си!  Само смелите покоряват върховете и са готови да умрат там, не само заради тяхното лично щастие, ами и за да покажат на дребните душици, че живота е само един и че смисълът му е да се живее смело и достойно !

Ангел  Лазаров