Игнажден е!

971 преглеждания

Вижте поверията, свързани с празника

Православната църква почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. Днешният празник е познат още и като Игнажден. Наричат светеца Богоносец , защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян.

Игнажден е и един от празниците в църковния календар, който народната традиция свързва с най-много поверия и ритуали. Той се смята за начало на коледните празници и на т.нар. „мръсни дни“, които продължават от Игнажден до Богоявление, и бележи прехода от старата към новата година.

Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За трапезата се готвят постни ястия, слагат се сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастният в семейството обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Затова и младите и нераждали жени, наричани "мъченици" не работят, за да забременяват и родят по-леко своите деца.

Едно от най-разпространените поверия е, че от това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се разбира каква ще бъде и следващата година за този дом. Ако "сполезът" е добър, то ни очаква благоденствие и успех.

Всички ритуали, които се изпълняват на празника, целят да донесат благоденствие през новата година, плодородие на нивата и родитба за животните. Те започват още от ранни зори и продължават до обяд, до вечерта, а в някои райони на страната и през цялата нощ.

Един от обичаите е посяването на житни семена вътре в къщата, за да донесат урожай. Край огнището се посипват орехи и плодове. С плодове се дарява и „сполезът“ или „полазникът“ влязъл първи в дома на Игнажден. В стари времена на това поверие се отдавало изключително значение. Ето защо стопанинът на къщата отправял специална покана към избран гост, който да дойде в деня на празника, за да може късметът му да споходи цялото семейство. Днес за това се разчита на случайността.

И други поверия, свързани с Игнажден, е съхранила народната традиция.  

Така например, ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Вали ли дъжд - през април ще има дъждове и плодородие.

Добре е, ако на Игнажден, както и по Коледа вали сняг. Облачно ли е времето в деня на празника, очаква ни добра реколта и изобилие в кошерите. 

Каквото е времето през дванайсетте дни след Игнажден (20-31 декември),  такива ще са 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

За да не излезе берекетът от къщата, не трябва да се изнася нищо, преди всичко огън, жар или сол. Нищо не се иска и не се дава назаем.

Имен ден на Игнажден честват: Игнат, Игната и техните производни, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews