Костинброд ще дарява и рециклира текстил

2884 преглеждания

Специален контейнер е разположен пред сградата на Общината

В Костинброд вече има специален контейнер за дарение и рециклиране на текстил. Той е поставен пред сградата на Общинската Администрация.

Контейнерът събира дамско, мъжко и детско облекло, кожени дрехи и кожи, обувки, вързани на чифтове, завивки, покривки и всякакъв домашен текстил. Контейнерът е поставен от фирма „Тексайд България”. Компанията е 100% собственост на TEXAID Textilverwertungs - AG, Швейцария.

Контейнерът е ясно обозначен с надпис „ДРЕХИ И ОБУВКИ”, има написани инструкции за използването му и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация с фирма „Тексайд”. Той ще се обслужва напълно самостоятелно, като е препоръчително дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торби. От фирмата заявиха, че два пъти седмично ще взимат събраните дрехи и обувки.

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов и управителят на фирма „Тексайд” Янка Гунева бяха първите, които поставиха чувал със стари дрехи. На поставянето на контейнера присъстваха и инж. Теодора Гогова - зам.-кмет на община Костинброд, арх. Веселин Клянев- главен архитект на община Костинброд и Лъчезар Михайлов - експерт логистика и транспорт във фирма „Тексайд”. 

Хубаво би било всеки от нас да се опита поне малко да допринесе за облика и чистотата на мястото, където живее. Добрата новина е, че изхвърляйки ненужния ни текстил на правилното място можем не само да се погрижим за визията на общината ни, но и да покажем социална ангажираност, да подпомогнем за правилното сметосъбиране. Така затваряме цикъла като връщаме суровините обратно в икономиката. Създават се възможности за удължаване на техния живот чрез многократното им използване или трансформирането в друг вид продукт. Да се погрижим за една по-чиста община. И да не забравяме, че носенето на дрехи означава и носене на отговорност към тяхното използване или рециклиране.“, апелират от Общината.

EspressoNews