Полезни техники и съвети за дълбок и здрав сън

3491 преглеждания

Пълноценният сън  е от съществено значение за нашето здраве, енергия, концентрация и спокойствие. Повечето хора имат нужда от 6 до 8 часа сън, за да са продуктивни и енергични през деня. Но за съжаление не всеки може да се похвали със здрав и спокоен сън.

Недоспиването и безсънието ни правят уморени и неспокойни с понижен имунитет и липса на желание за каквато и да била активност. Едни от основните причини за безсънието са стресът, някои заболявания, хормонален дисбаланс.

Някои от следните техники и съвети могат да ни помогнат в борбата с безсънието и да направят нощният сън много по-пълноценен и спокоен.

Нека започнем с една интерсна техника за дълбок и здрав сън :

След като сте си легнали удобно и сте си затворили очите, следва да си прожектирате в главата един “филм” на преживяванията ви от деня. Започвате с момента, в който сте легнали, продължавате към това как сте си измили зъбите преди това, как сте гледали телевизия (последното не го препоръчвам на никого) и т.н. Идеята е да се върнете назад виждайки всеки един момент от филма в детайли.

Умът ни е като пружинка. През целия ден преживяваме много и различни ситуации, които натягат пружинката и в края на деня тя е до такава степен пренатегната, че не може да се отпусне и да остави тялото и съзнанието ни да починат. А по този начин помагаме на пружинката да се отпусне.

Ето и някой полезни съвета, които могат да допринесат за пълноценния сън:

Лека храна преди сън

Тъй като най-големият враг на здравия сън е обилната вечеря, тя трябва да бъде лека. От вечерята до нощния сън трябва да са изминали 3- 4 часа.Това е времето необходимо да се усвои храната от организма. Яжте ядки, най-вече орехи, които предизвикват сънливост заради протеини, калий и селен.Спанакът, богат на калций, също може да помогне на организма произвежда мелатонин. Други добри храни са нахут, скариди, омари. Яжте салата заедно с вечерята си, която релаксира мозъка. Можете да сварите марули в гореща вода и да ги изпиете преди лягане.

Подходящи чайове преди сън

Билковите разтвори със сънотворен ефект (отвари, чайове), съдържащи валериан, хмел, мента или липов цвят, се продават навсякъде. Чаят от лайка също действа благоприятно,  тъй като съдържа глицин, който отпуска нервите и мускулите и може да действа като леко успокоително.

Гореща вана

Редица специалисти препоръчват преди лягане една гореща вана за около 20-30 минути. Това ще помогне на тялото ви да повиши температурата си и да релаксира, като ви изпрати веднага за един дълбок сън.

Спорт в първата половина на деня

Редовните занимания със спорт всеки ден също ще ви помогнат. Активните хора спят по-добре — но не правете тежки упражнения късно вечер. Леко раздвижване - едночасова разходка преди лягане e добре.

Изключване на техниката

Изключете телевизора, компютъра, смартфона поне час преди лягане, тъй като светлината на електрическите уреди стимулира мозъка.

Релакс

Започнете да си почивате 30 минути преди лягане, слушайте релаксираща музика и не правете нищо.

Пробвайте техники за релаксация. При едно проучване, при хора, които са практикували медитация, се е забелязало подобрение в продължителността и качеството на съня. Други техники за релаксация – като йога, дълбоко дишане и прогресивна релаксация – също са ефективни начини за подобряване на съня.

EspressoNews