Почитаме Света Великомъченица Неделя

1432 преглеждания

По време на Асеневци, мощите на светицата са пренесени в Търново

Православната църква отбелязва днес Света Великомъченица Неделя. Тя е родена в Мала Азия, в отговор на молитвите на своите родители, които дълго нямали дете. От малка се посветила на Бога, като след като станала девойка, решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.

Един младеж, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра. Императорът, известен с гоненията си над християните, заточил родителите й в гр. Мелитин. Неделя била подложена на жестоки мъчения, но Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да може присъдата ѝ да бъде изпълнена.

По време на Второто българско царство, мощите на светицата били пренесени в столицата Търново. За нея св. Патриарх Евтимий написва "Похвала на светата великомъченица Неделя", където казва:  "Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота – доволно голяма, подвизите достатъчни...“.

Света великомъченица Неделя е една от най-почитаните светици в България, а днес имен ден празнуват хората, носещи името Неделя, Недялка, Недялко, Неда и др.

EspressoNews