Празнуваме Възнесение Господне

1223 преглеждания

Отбелязва се винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден

Днес българската православна църква почита Възнесение Господне, или Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

На Спасовден имен ден празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.

На 17 май отбелязваме и Деня на българският спорт. Той е професионален празник на работещите в сферата на спорта и се празнува от 2005 г. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия в цялата страна.

Екипът на EspressoNews поздравява всички празнуващи и им пожелава здраве и благополучие!

EspressoNews