Пухкав прасковен кекс

1943 преглеждания

Нашето вкусно предложение за днес

Ето и нашето петъчно предложение за вкусен и лесен за приготвяне сладкиш.

Необходими продукти:

брашно - 260 г.

бакпулвер - 15 г.

яйца - 3 бр.

кисело мляко - 125 г.

праскови - 1 бр. добре узряла и ароматна

лимонова кора - от 1/4 лимон, само жълтата част

олио - 100 мл.

захар - 250 г.

сол - 1 щипка

Начин на приготвяне:

Нарежете прасковата на парченца, без да я белите и я пасирайте на пюре (от нея, ако желаете заделете парченца за украса). Може да я смелите в блендер заедно с лимоновата кора. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добявяйте към тях последователно олиото, прасковеното пюре, киселото мляко, солта и пресятото с бакпулвера брашно. Брашното разбъркайте не с миксер, а с дървена лъжица до усвояването му. Ако не сте смелили в блендер лимоновата кора си я настържете към сместа с фино ренде. Консистенцията на кексовата смес ще зависи от големината и сочността на прасковата, която сте използвали, както и от големината на яйцата, затова ако ви се види рядка си добавете още малко брашно. Не прекалявайте обаче, трябва да остане по-скоро течна и пухкава смес, отколкото гъста. Сипете в намаслена и набрашнена форма за кекс и изпечете в загрята на 180 градуса за 35-40 минути или до суха клечка. Щом извадите от фурната оставете кекса във формата 10 минути преди да го извадите.

EspressoNews

източник: recepti.gotvach.bg

Тагове