Симеон Хубев - рискът винаги трябва да е умерен

4313 преглеждания

Симеон Хубев - рискът винаги трябва да е умерен

Когато съдбата те поставя пред постоянни изпитания, трябва ли да се откажеш? А всъщност животът не е ли една поредица от сезони, в която трябва да изтърпиш ужасните януарски студове, за да стигнеш до топлите лъчи на юлското слънце? Ако се стремиш да постигнеш нещо велико и благородно, което пробужда най-доброто в теб, желанието ти да го постигнеш ще те преведе през трудностите по пътя. Вижте как един обикновен човек става един от най-влиятелните бизнесмени в Северозапада, където да се реализираш е като да повдигнеш планина.

От малко складче с един фризер до най-големия дистрибутор в Северозапада. Каква е тайната на успеха?

Тайната на успеха, лично за мен, е човек да бъде честен към себе си и това,което правя, защото по-хубаво от това да си прозрачен няма. Когато си коректен и лоялен, пазарът те възнаграждава и обратното. Занимаваме се с търговия 20 г. (от 1998), започнали сме с профилиран асортимент само птиче месо и яйца, чак след това се разгърна цялото портфолио, което имаме като мащаб, благодарение точно на честността и на  многото труд и упоритост.

Защо започнахте да се занимавате с бизнес, някаква мечта ли беше?

Не мога да кажа точно, по-скоро така се подредиха нещата. В младите си години татко ми е бил един от първите хора в Северозапада, които са се занимавали с отглеждането на живи птици като бройлери, фазани, патици и др. Нашето детство също беше ориентирано в тази посока и така на него му хрумна идеята да направим такъв склад, като продаваме птиците, които евентуално произвеждаме. След това спряхме да произвеждаме и насочихме усилията си  само към търговията. Така че всичко тръгна от баща ми, а след това вече моят усет за правене на бизнес и времето, разбира се, дадоха този резултат.

Дълго време сте били спортист. Разкажете ми малко повече за тази част от живота Ви и как е спомогнала за изграждане на характера?

Тренирал съм кикбокс, като няколко пъти съм бил републикански шампион. За мен лично спортът е всичко. Научил ме е на дисциплина и упоритост и е в основата на волята ми да продължавам напред и да преодолявам трудните моменти. В спорта ни учат да използваш уменията си да не нараняваш другите, да си честен, толерантен, да не си надменен, защото гордостта е много лош порок. Спортът дава точно тези неща, кара те да си буден и да искаш да се развиваш. Ако не бяха зад гърба ми толкова години тренировки, може би нямаше да съм толкова борбен.

Вие като един млад инвеститор какво мислите за това да се дава шанс на младите хора, въпреки липсата на опит?

Шанс на младите хора винаги трябва да се дава. Проблемът в България е, че в малкия и частния бизнес ние сме, както ни определят, самоуки търговци и бизнесмени и не отделяме ресурс за обучение на новите кадри. Искаме едва ли не веднага след като ги вземем на работа, те автоматично да се интегрират в работната среда и да започнат да вършат нещата, които ние очакваме от тях, та дори и повече. Това нещо няма как да стане. Пътят е в младите. Трябва винаги да са покрай нас, за да не остаряваме с мечтите си, с идеите си, с разбиранията си. Просто един бизнес и немислим без тях.

Защо все повече млади хора, и не само, избират да останат във Враца и да търсят развитието си тук, работейки за вас?

Смятам, че малко или много моята упоритост и стабилност на компанията е вдъхнала увереност на много хора да останат в града и да създават поколения тук. За мен е важно, че много млади момчета от малките населени места около града са намерили повод и причина да останат и  да живеят в България в наше лице. Като цяло във фирма „Хубев” има доста млади хора и смея да кажа, че сме задържали много талантливи кадри, които са били в чужбина, върнали са се и са намерили алтернатива в града и областта. Доста хора се прибраха от столицата със семействата си тук в нашия малък свят, бидейки уверени, че имат сигурна работа в лицето на компанията.

Панаирът, походът, сдружение „Вестител” и още много такива общественополезни дейности - защо го правите?

Води ме чисто човешки мотив, за да са по-добре и по-щастливи децата, и изобщо гражданите. Участваме финансово в доста такива мероприятия и използваме контактите си, партньорите, с които работим, за да помагаме на общината в каквото е нужно. Сега за зимната пързалка също бяхме активни и съдействахме, с каквото трябва. За похода специално, докато бях ученик в СУ „Христо Ботев” , съм ходил 4-5 пъти. Интересно е, създава атмосфера, припомня важни неща за нашата история. Това са хубави моменти, а пък е и здраве, един вид спорт - човек да се откъсне  за малко от ежедневието си и компютрите, и да мине в природата. Там също оцеляваш, сблъскваш се с природни „бедствия”- дъжд, студ, които у дома ти се струват нормални, катериш планини и прочие. Хубаво е повече хора да предприемат това предизвикателство и затова гледаме да помагаме.

И накрая какъв съвет бихте дали на младите хора, които искат да създадат свой собствен бизнес?

Внимателно да обмислят какво искат да правят. Частният бизнес изисква прекалено много жертви, а в случая ако искаш да бъдеш успешен, трябва да загубиш нещо, дали ще е лично време, загуба в отглеждането на децата или други лишения от материален и нематериален характер. Трябва да се отдадеш на това, което правиш и да си готов за изпитания, защото частният бизнес е една отговорност, която безспорно дава права, но има и страшно много задължения. Когато се обявиш на пазара и искаш някой да ползва твоите услуги, или продукт няма как да стане без да си внимателен в работата си. Изключително важно е човек да е коректен данъкоплатец. Когато бюджетира и прави някакъв проект за бизнес, трябва преди всичко да знае, че има и ангажименти към държавата. След това правилното бюджетиране е разковничето за успеха. Никога не трябва да се рискува целият капитал или да се инвестира в една посока. Изобщо  рискът трябва да е умерен, независимо дали се ползват банки за кредитиране на бизнеса или лични средства, рискът винаги трябва да е умерен. И… много, ама много работа. Това е.

Материалът е изготвен от Ани Павлова, ученичка в 11 клас на ППМГ "Акад. Иван Ценов", град Враца, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplast.