Торта „Сахер“

2168 преглеждания

Шоколадовата торта Сахер е наистина кулинарна легенда и емблема на аристократична Виена. Историята й започва през 1832 г., когато Принц Метерних възложил на готвача си отговорната задача да създаде специален десерт за важни гости. Тъй като главният готвач се разболял, задачата се паднала на 16-годишния Франц Сахер, по това време втора година чирак в кухнята на Метерних. Той завършил обучението си и по-късно отворил луксозен магазин за деликатеси и винарна във Виена.

 

Торта „Сахер“

 

Необходими продукти:

 

120 г натурален шоколад

160 г захар

120 г меко масло

120 г брашно

6  яйца

40 г пудра захар

 

За глазурата:

450 г захар

180 г вода

375 г черен шоколад

300 г конфитюр от кайсии

 

За гарниране:

бита сметана

 

Начин на приготвяне:

Нарежете натурален шоколад /с най-малко 70% съдържание на какао/ и го разтопете в микровълнова фурна. Разтопете и маслото. Отделете жълтъците от белтъците. Смесете жълтъците с разтопеното масло, разтопения шоколад и пудра захар. Разбийте до гладкост. Разбийте белтъците със захарта до пухкав сняг. Добавете белтъците и пресятото брашно към шоколадовата смес и разбъркайте.

Намажете форма за торта с масло и постелето дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа в нея и изпечете тортата за 55 минути на 180 градуса. Щом поизстине обърнете формата наобратно и извадете тортата. Разрежете я на два блата.

Намажете блатовете с 2/3 от кайсиевия конфитюр и ги слепете. Затоплете останалия конфитюр и намажете със сместа цялата торта. За глазурата сложете в тенджерка вода и захар и ги кипнете, добавете и настъргания шоколад. Разбъркайте и го оставете да се вари докато стигне температура от 110 градуса. Прекарайте глазурата през цедка и я излейте на плота, за да се охлади. След това я нанесете върху тортата. Оставете глазурата да се стегне.

 Поднесете парче торта "Сахер" с бита сметана без захар.

 

EspressoNews