Финал на „Празници на хляба” 2018 в Своге

4039 преглеждания

Благородната надпревара, посветена на насъщния, излъчи своите победители

Над 50 погачи се включиха във впечатляващия финал на тазгодишното издание на "Празници на хляба" 2018 в Своге. Надпреварата между майсторите хлебопекари продължи почти месец и обхвана 12 села в общината, където се проведоха местни конкурси за най-добре направен хляб. Началото бе дадено на 12-ти май в Томпсън и Реброво и последователно премина през Владо Тричков, Луково, Лесковдол, Церово, Гара Бов, Гара Лакатник, Свидня, Искрец, Миланово и Осеновлаг. 

Победителите от всички села, излъчени от журито на всяка една от проявите се събраха на централния площад на Своге в събота, 9-ти юни. Събитието прикова вниманието на граждани и гости и се превърна във вълнуващ празник. Нина Копранджийска, заместник-кмет на общината, приветства множеството и връчи специални грамоти на гости и партньори, спомогнали за осъществяването на второто издание празниците. В програмата се включиха участниците в проекта „Празници на хляба - европейско пътешествие“ от община Ступава, Република Словакия, иот град Одрин, Република Турция. Фолклорният ансамбъл от Ступава поздрави свогенци с 15 минутна музикална програма.

Журито на фестивала в състав шеф Андрей Стоилов - мениджър хранене на  „Виктория Груп“, доц. Ася Панджерова – директор на Център за професионално обучение и „Хотелиерска лига“, Калина Илиева – пекарна „Хляб и здраве“, г-жа Юлия Панджерова от телевизионно предаване „Bake off“ и кметът на Ступава г-н Роман Марош имаше не леката задача да опита всички вкусни произведения и да избере призьорите в тазгодишното издание на празниците.

Мадлена Божилова, финалист от Своге, спечели за втора поредна година финалът, като доказа своето майсторство в създаването на вкусни и красиви погачи.  Тя получи парична награда и специално изработена купа. Питката на Марияна Минева - победител от село Бов, получи три награди - за най-атрактивен външен вид, най-добра презентация и поощрителна парична награда. 

Безплатна едноседмична почивка в курортен комплекс „Елените“ е наградата за Теодора Иванова от Своге и Петя Стоянова от Реброво. Специална награда за запазване на българските традиции взе ученикът Александър Янев. На своята погача, той бе изобразил родословното дърво на своя род. Специална награда получи имайсторката на качамак Галя Зорова от град Своге. ПГ „Велизар Пеев“ - град Своге и ОУ „Д-р Петър Берон“ - село Реброво си тръгнаха от финала с ваучери за сладкарски и хлебарски мастър клас. 
 
"Празници на хляба" 2018 се проведоха под патронажа на кмета на община Своге, г-н Емил Иванов. Спонсори на празниците през 2018 година са Сдружение „Маринела“, Център за професионално обучение „Хотелиерска лига“, Българска асоциация на професионалните готвачи, Месокомбинат „Петрохан“, Верига магазини „Аванти“, застрахователна компания „Евроинс“. Регионалният новинарски портал EspressoNews.bg бе медиен партньор на тазгодишното издание на фестивала.
 
Мария Маркова