Честваме Неделя на вси светии

1508 преглеждания

Почитаме канонизираните у нас за светци

Православната църква чества днес Неделя на всички светии. Празникът е сравнително нов в църковния календар. Той се отбелязва в първата неделя след Петдесетница и на него се почитат канонизираните за светци личности, вършели и вършещи чудеса, разпространяващи Божието Слово и благодат. У нас канонизираните за светци са над 100. Сред тях има князе, царе, епископи, патриарси, войни

Отците на Църквата са установили този празник по три причини, отбелязва pravoslavieto.com. Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света.

И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. "Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел.

Католическата църква чества своите светци на 1 ноември, след езическия Хелоуин.

От днес се дава началото и на Петровия пост в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

В чест на Вси светии в катедралния храм „Свети Александър Невски“ тази сутрин бе отслужена архиерейска света литургия.

EspressoNews