Вкусни летни супи

311 преглеждания

Три рецепти за студени супи, които освежават и зареждат с енергия

Представяме Ви три рецепти за студени супи, които са подходящи за горещите летни дни:

С тиквички и босилек 

Необходими продукти: 

  • 2/3 чаша нарязан праз (само бялата част и малко от светло зелената)
  • Зехтин
  • 2 скилидки чесън, нарязан
  • 2 малки тиквички, нарязани
  • Сокът на половин лимон
  • 1 чаша вода
  • ½ чаша пресен босилек
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете праза на кръгчета. Сложете леко намазнен тиган на котлона на среден огън и сипете в него праза с малко сол. Оставете за около 5-8 минути. Добавете чесъна и оставете за около 30 секунди. Свалете тигана от котлона. Смесете в блендер праза, тиквичките, лимоновия сок, водата и малко черен пипер и разбий. Добавете босилека и блендирайте отново. Опитайте и добавете подправки на вкус. Може да се добави и вода, ако така супата ви се струва много гъста. Сервирайте я със стайна температура или леко охладена. 

С грах, мента и авокадо

Необходими продукти:

  • 2 шепи спанак
  • 6 чаши грах (може да е замразен или от консерва, че даже и суров)
  • 4 чаши гореща вода
  • 1 авокадо
  • 2 супени лъжици прясна мента (само листата) или повече, ако предпочиташ по-ментов вкус

Начин на приготвяне:

Тази супа се прави много лесно. Сложете всички съставки в блендера и просто натиснете копчето. 

Класическа с праз и картофи  

Необходими продукти:

  • 8 пресни стръка праз, измити и нарязани на дребно
  • 2 стръка целина, нарязани на едро
  • 1 морков, нарязан
  • 50 грама масло
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 големи картофа, обелени и нарязани
  • 1.5 литра зеленчуков бульон
  • 150 мл течна сметана (препоръчваме растителна)
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете праза, целината и морковите. Оставете за 5 минути. Добавете зехтина, нарязания картоф и бульона. Оставете да къкри около 30 минути, след което проверете дали зеленчуците са сурови. Ако не са, свали тенджерата от котлона и пасирайте супата. Добавете сметаната и подправи на вкус. Ако ви ти се струва достатъчно гъста, върнете супата на котлона и я оставете да поври малко. 

EspressoNews

източник: znamdaiam.bg