Откриха напълно реновираната сграда на II ОУ „Васил Левски“ в Костинброд

262 преглеждания

В присъствието на министъра на образованието и редица официални гости

Напълно реновираната сграда на Второ ОУ „Васил Левски” в кв. Маслово, гр.Костинброд беше официално открита на 15 септември. На събитието присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на община Костинброд Трайко Младенов,  и домакинът – директорът на учебното заведение Красимира Манова. Церемонията бе уважена още от Любен Кънчев – заместник-министър на туризма, Росица Иванова – Началник на Регионално управление на образованието – София регион, Николай Борисов- заместник областен управител на Софийска област, Васил Цветков и Юлиян Ангелов - народни представители в 44-то Народно събрание, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, Анна Радовска - заместник-председател на ОбС-Костинброд, общински съветници, както и заместник-кметовете на Костинброд Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и Теодора Гогова, директори на училища, детски градини и центрове, много жители на община Костинброд.

Второ ОУ “Васил Левски” в кв. Маслово, гр. Костинброд е открито през 1879 г. Към днешна дата в него се обучават около 100 деца в начален етап и подготвителна група, като преподават 14 учители.

Училището разполага с училищен бус, с който се превозват децата от съседните села. Община Костинброд изпълни проект за енергийна ефективност на сградата на Второ ОУ „Васил Левски“, с който учебното заведение придоби изцяло нов облик и модерна визия. Бяха подобрени и условията за учене, занимания и игри.

В рамките на 6 месеца бяха обособени санитарни възли и котелно помещение за отопление на газ, бяха подменени покривната конструкция и дограмата. Във всички помещения гредоредът бе заменен със стоманобетонни плочи. Стените и таваните са изолирани с гипсокартон, а в коридорите и баните подовата настилка вече е с гранитогрес. Нов паркет има и в класните стаи. Изцяло сменени са електро и ВиК инсталациите, а класните стаи са снабдени с ново модерно осветление. Второ ОУ “Васил Левски” разполага с рампа за хора в неравностойно положение, а в двора на му има ново осветление и обособено място за провеждане на открити уроци.

В рамките на официалното откриване, възпитаниците на училището и талантите от местното Читалище „Заря-1914“ с ръководител Екатерина Михайлова представиха блестяща програма,  с изпълнения на стихове и песни, посветени на своето любимо училище.

Откриването продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Крум, след което директорът Красимира Манова поздрави всички присъстващи. Тя заяви, че е горда да ръководи училище, с толкова прекрасни деца и преподаватели. Директорката благодари на кмета на община Костинброд за реализираният проект, и подчерта, че благодарение на него сградата е превърната в образец на учебно заведение. Манова си пожела догодина от 100 деца, училището да обучава 200.

На свой ред кметът на Костинброд Трайко Младенов заяви: „Приоритетно за Община Костинброд е да се продължи обновяването и модернизирането на общинската образователна инфраструктура. Това нямаше как да се случи, ако през последните седем години държавата и нейното управление не стоеше плътно зад нашата община. След въвеждането на енергийно ефективните мерки на сградите на СУ „Д-р Петър Берон”, ОУ „Отец Паисий“ с. Петърч, НУ „Отец Паисий“ с. Драговищица, Първо ОУ „Васил Левски” и проектът за реновирането на ПГВМСС ”Св.Георги Победоносец”, съм горд, че успях да обновя и сградата на Второ ОУ „Васил Левски“ в кв. Маслово. Децата вече имат възможност да се обучават в училище, което е изцяло обновено и оборудвано.”

Младенов връчи на директора на училището удостоверението за експлоатация и пожела успешна учебна година.

„Доверието е в основата на съвременното образование, доверието между родител и учител, между семейството и училището. Посланието ни към родителите е „Да вярваме на учителите“.

С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави присъстващите на откриването. Министър Вълчев подари нов училищен звънец на директорът на Второ ОУ „Васил Левски“.

Заместник-министъра на туризма Любен Кънчев приветства всички и с голяма гордост заяви, че това училище има бъдеще и то е точно с тези преподаватели и училищен съвет. Кънчев посочи община Костинброд като пример в образованието и културата.

След прерязването на лентата на обекта, всички гости разгледаха новата сграда. Силно впечатление направи стаята за първокласниците - подготвена да посрещне малчуганите на първия учебен ден.

Министър Вълчев беше поканен да посети и единственото училище с цялостна реконструкция в Софийска област – ПГВМСС „Св. Георги Победоносец”.

В професионалната гимназия демонстрираха на министъра и официалните гости ваксинация на домашен любимец и показаха своите модерни, изцяло ремонтирани и оборудвани лаборатории.

Министърът на образованието беше изпратен от община Костинброд с подарък - книга за резиденцията на император Константин „Скретиска“.

EspressoNews