Със заупокойна молитва в Костинброд ще почетат жертвите от аварията в химическия завод през 1968 г.

645 преглеждания

Навършват се 50 години от трагедията

Заупокойна молитва по повод 50 години от производствената авария в химическия завод на в град Костинброд ще бъде отслужена на 18 юни 2018 г. В 10:00 часа, на площада пред сградата на Пожарната в Костинброд /пред паметника на загиналите/ ще бъдат почетени осемнадесетте жертви на трагедията.

Община Костинброд отправи покана към жителите на града да се включат в отбелязването на годишнината. Ето и текстът на поканата:

Уважаеми дами и господа,

През 1914 година на територията на община Костинброд се създава акционерно дружество за химическо производство - „Гара Костинброд“. Построява се най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др.

На територията на общината ни се концентрира изключително силно производство в хранителната и козметично-химическата промишленост, което прави страната ни един от лидерите в това производство на Балканите и в Европа.

Създаването на предприятието дава огромен тласък за развитието на региона, областта и общината ни.

През 1968 година на територията на химическия завод се случва най-голямата трагедия в историята на община Костинброд. Загиват 18 наши съграждани.

На 18 юни 2018 година се навършват 50 години от трагичното събитие.

В непосредствена близост до входа на завода е изграден паметник с мемориална плоча, за да напомня на нас - следващите поколения, за трагичната загуба, сполетяла общината ни. Община Костинброд е бързо развиваща се в промишлено отношение зона, с многобройни предприятия, складове и заводи в хранително-вкусовата и леката промишленост.

Ангажимента на нас - гражданите и бизнеса е да помним, да не забравяме и да не допускаме подобно събитие да се повтори.

Каним Ви да присъствате с нас на заупокойна молитва в памет на жертвите от аварията.

Нека заедно помълчим, преклоним глава и си пожелаем подобни трагични събития никога да не се случват.

Искрено се надяваме, че ще ни уважите с личното си присъствие.

Място на провеждане на панихидата- площада пред сградата на Пожарна и аварийна безопасност- Костинброд /пред паметника на загиналите/.

Дата: 18 юни 2018 г., час: 10:00 часа.

Заповядайте!

Поканата е подписана от кмета на общината Трайко Младенов и председателя на Общинския съвет д-р Атанас Тенев.

EspressoNews