Учениците от Ботевград очакват с ентусиазъм първата задача от Работилница за репортери 2019

683 преглеждания

Десислава Василева, управляващ директор на EspressoNews представи проекта в средните училища в града

Възпитаниците на ПМГ „Акад. проф. д-р Ас. Златаров“ и ПГТМ „Христо Ботев“ в град Ботевград с ентусиазъм посрещнаха идеята да се включат в ученическия проект-обучение "Работилница за репортери 2019 - Родова памет". Емоционалните срещи на управляващия директор на новинарския портал EspressoNews.bg, Десислава Василева с бъдещите журналисти се състоя на 12  март на територията на двете средни училища в града. Общината е една от четирите, заедно с Банкя, Благоевград и Мездра, в които приключението "Работилница за репортери" ще има своя дебют. 

Младите таланти от 9-12 клас ще имат възможност, в конкуренцията на свои връстници от още 23 училища да усвояват тънкостите на журналистическата професия, да изявяват своя литературен талант и да представят родния си край пред широка аудитория, докато се борят за голямата награда "Репортер на EspressoNews". 

Пред учениците, г-жа Василева, представи историята на конкурса, неговите постижения, победители и награди. Тя представи менторите, които през тази година ще помагат и обучават участниците. Имената на Миролюба Бенатова, Доника Ризова, Емил Спахийски и д-р Иван Вълчанов, развълнуваха и мотивираха, убеждавайки младежите, че с тях ще се работи сериозно. Възможността да се срещнат с утвърдени журналисти, да получат кариерно ориентиране, както и да станат студенти по журналистика в катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС само след събеседване, както и възможностите за стажове и гостувания в национални медии, партньори на проекти, допълнително изостриха вниманието и желанието на учениците да се представят добре и да впечатлят както своите ментори, така и журито и патрона на проекта.

„Радвам се, че днес сме в Ботевград и разширяваме обхвата на конкурса. Надявам се да се да се включите в Работилница за репортери - конкурсът ще разкрие за вас неподозирани възможности. Включвайки се в проекта много бързо ще се увлечете и дори да сте подходили с неувереност в началото, неусетно ще се изпълните с желание да търсите и разказвате любопитна информация за вашия край. Обратната връзка, която ще получавате от екипа на EspressoNews и менторите Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и д-р Иван Вълчанов ще ви даде допълнителна подкрепа и ще ви вдъхнови да се развивате, доказвате и побеждавате като личности“ - са част от думите, с които  Десислава Василева провокира интереса на учениците за участие в журналистическия конкурс-обучение.

От своя страна, директорът на на ПГТМ „Христо Ботев“, г-н Иван Николов, сподели: 

„Надявам се, че чрез такива проекти ще успеем да мотивираме все повече ученици да участват с желание в извънкласни дейности.", а г-жа Даниела Колева, директор на ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров", наблегна върху това, че предоставят възможност на учениците за среща с успели хора, които имат хъс и желание да им предадат своите знания и да им предоставят възможност за развитие, а как те ще се възползват от това - зависи единствено от тях.

Срокът за записване в четвътото издание на конкурса приключва в края на тази седмица, като приелите предизвикателството ще получат първата от шестте журналистически задачи на 18-ти март, в понеделник. 

Желаещите да се впуснат в творческото приключение „Работилница за репортери“, могат да го направят като се регистрират онлайн до 15 март на адрес: bit.ly/rabotilnitsa.

Всяко седмично предизвикателство за участниците ще преминава под тяхното ръководство. Учениците ще получават качествена обратна връзка от своите метори, с насоки и препоръки как да надграждат уменията си за творческо писане и изследователска работа. Най-добрите произведения от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала Espressonews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

Класацията на победителите ще бъде направена след като творбите на най-изявените в проекта бъдат оценени от жури в състав - Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и ТВ Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио.

За трета поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, Ева Майдел ще предостави голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

В първите три издания на журналистическия конкурс-обучение се включиха общо над 200 деца, които създадоха повече от 600 материала от различни жанрове, голяма част от които намериха радушен прием сред аудиторията на регионалния портал, а най-добрите бяха публикувани и в други национални и специализирани медии.

Титлата „Репортер на EspressoNews“ гордо носят: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016 г.; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“.

Най-добрите участници в проекта получиха редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в БНТ, bTV, NOVA, Bulgaria ON AIR, Тв Европа, радио FM+, TeenStation, Volontime и др. И през тази година, най-изявените единадесето- и дванадесетокласници, сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност ще могат да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

Медийни партньори на „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома” сa NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR.

Повече за „Работилница за репортери”:

 „Работилница за репортери“ е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Елисавета Георгиева