Баварски крем „Дипломат“

1040 преглеждания

Един невероятно вкусен, фин и същевременно лесен за приготвяне десерт.

 

Необходими продукти:

Яйца – 5 бр.

Захар – 200 гр.

Прясно мляко – 500 мл.

Желатин – 30 гр.

Ванилия – 1 бр.

Сладкарска сметана – 200 мл.

Стафиди – ½ ч.ч.

Бишкоти – 100 гр.

Захаросани плодове за украса

Бренди – 2 с.л.

 

Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва в 1 к.ч. студена вода.

Отделят се жълтъците от белтъците и жълтъците се разбиват с половината от захарта  до побеляване.

Млякото се сварява, охлажда се леко и при непрекъснато бъркане се прибавя към жълтъците. Добавя се и набъбналия желатин.

Сместа се слага на котлона, на тих огън и се бърка до разстопяване на  желатина. След което получената смес се прецежда през цедка, за да няма бучки и се добавя ванилията. Оставя се  да изстине, докато се полужелира, като от време на време се разбърква.

Разбиват се в купа белтъците с останалата захар и към тях се прибавя полуохладената смес, сметаната и предварително накиснати в бренди и отцедени стафидите, като се разбъркват много леко, за да не спаднат белтъците.

Сместа се разлива в купички, на дъното на които сме поставили натрошени бишкоти и се оставят се  в хладилника за 5-6 часа.

При сервиране се обръщат в чинии и се украсяват със захаросани плодове.

 

EspressoNews