„За Янис и приятели” в Арена Ботевград

2986 преглеждания

Благотворителният спектакъл даде шанс на детето за успешно лечение в Турция

Благотворителен спектакъл под надслов „За Янис и приятели” се проведе на 17 март, в арена „Ботевград” /гр. Ботевград/. В подкрепа на каузата на 9-годишния Янис, който страда от детска церебрална парализа се включиха: ФК „Балкан 1929” /гр. Ботевград/, ФК „Ракитин” /с. Трудовец/, БК „Балкан Ботевград”, клуб по спортна акробатика - Ботевград. Съставите при НЧ „Христо Ботев” /гр. Ботевград/, ФТА „Ботевград”, градски хор, младежки театър, мажоретен състав, младежки духов оркестър, фолклорен оркестър. Участие взеха и други фолклорни състави, сред които детски ТС /гр. Правец/, ТА „Заря”  /гр. Правец/,   ТС „Мургаш” /с. Врачеш/, детски хор /гр. Правец/. Водещи на събитието бяха Мирослав Тончев и Габриела PartoFsky. 

Спектакълът започна с българския химн, последван от изпълнение на мажоретен състав. Градският хор с диригент Татяна Цонкова представи песента „Хубава си моя горо”. След това дойде ред и на благотворителния баскетболен мач между БК „Балкан Ботевград” и ФК „Балкан 1929”. Мачът започна на фона на фолклорна музика, изпълнена от фолклорен оркестър. Победител стана БК „Балкан Ботевград” с резултат 16:8. Спортно-артистичната програма продължи с изпълнения на акробати и още една баскетболна среща, в която участваха децата на ФК „Ракитин” и на ФК „Балкан 1929”. Победителите „Балкан 1929” получиха  необичайна награда - снимка с усмихнатата ученичка на ОУ „Никола Йонков Вапцаров” - Теделин Томова. Последва още един интересен мач - кадетките на БК „Балкан” срещу младежкия театър. Битката беше оспорвана, но в крайна сметка печелившият отбор бе този на кадетките с резултат 16:13. Последният мач за вечерта бе футболно състезание между БК „Балкан Ботевград” и ФК „Балкан 1929” с печеливш отбор ФК „Балкан 1929”. Детският хор от град Правец постави началото на фолклорната програма на благотворителното събитие, в която взеха участие фолклорните ансамбли и състави.

Благотворителен базар за ръчно изработени вкусотии, бижута, картички, рисунки, ваучери подкрепи събитието в помощ на малкия Янис. Инициативата е на ученици от 11”в” клас на  ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” Ботевград и г-жа Даниела Василева. Бе проведен и благотворителен търг на спортни артикули (топки, екипи, медали, купи), дарени от любители на спорта или от видни спортисти, сред които Венцислав Петков и Александър Везенков.

Сумата, събрана от благотворителния спектакъл, е 8270 лв. Тя е достатъчна, за да допълни нужната сума за операцията на Янис, а даже и да помогне на други страдащи и болни хора. Бе определено, че остатъка от парите ще бъде дарен за хора с тежки заболявания от община Ботевград. Постигнатото показва, че хората имат отворени и добри сърца и това, че ако обединим силите си всичко е възможно!

Янис Зеринов е момче от Ботевград, което страда от детска церебрална парализа. 9-годишното дете ще има възможността да бъде оперирано в Турция, за да му направят вливки на стволови клетки. Лекуващите го турски лекари вярват, че това ще укрепи организма му. Нужната сума за операцията е 33 000$, като по-голямата част от нея вече е събрана. Малкият остатък обаче бе непосилен за неговата майка, но благодарение на благотворителния спектакъл, обединен с благотворителен базар, сумата е окончателно събрана.

Материалът е изготвен от Анелия Карлова ученичка в ПМГ „Акад. проф. д-р Ас. Златаров“ гр. Ботевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“