„Празници на хляба“ излъчи първите си финалисти

1787 преглеждания

Надпреварата излъчи победителите от Церово, Лакатник, Томпсън и Владо Тричков

Първите четирима финалисти, които ще премерят сили на финала на „Празници на хляба“ са вече ясни. Надпреварата беше оспорвана във всичките четири населени места - Церово, Лакатник, Томпсън и Владо Тричков.

Истински произведения на кулинарното изкуство украсиха площадите, оставяйки без дъх публика и жури. Само за първите 2 дни пред журито бяха представени над 70 погачи. Участници от 5 до 85 години се изправиха един до друг, обединени от любовта и преклонението пред хляба- истинско доказателство за успеха на превърналия се в традиционен за общината фестивал. Идеята за запазване на изконните български традиции и предаването им от нашите майки и баби на нашите деца и внуци събира все повече майстори в приготвянето на хляб.

Началото на фестивала съвпадна с отбелязването на два от най-хубавите пролетни празници - Лазаровден и Цветница. Самодейни състави от читалищата във всяко населено място взеха участие в празниците като възпроизведоха обичая „Лазаруване“. Водосвет за здраве и берекет направиха Отец Росен Андонов в село Томпсън и Отец Стефан в село Владо Тричков.  В програмата се включиха и възпитаниците на Основно училище „Васил Левски“- с. Церово и ОУ „Христо Ботев“ – с. гара Лакатник, които представиха Великденски изложби и удивиха зрителите със сръчността и креативността си. Малчуганите от детската градина в село Владо Тричков спечелиха симпатиите и усмивките на всички с невероятно изпълнение за цветята. Участниците от Владо Тричков поставиха рекорд като украсиха трапезата с 32 погачи, коя от коя по- апетитни и приятно изглеждащи.

Големите победители, които на 18 май ще премерят сили на финала в град Своге са Мариана Георгиева от село гара Лакатник, възпитаниците на ОУ „Васил Левски“- село Церово и г-жа Ваня Огнянова, Диана Павлова от село Томпсън и Емилия Христова от село Владо Тричков. Освен тях заради невероятно вкусните погачи, право да участват на финала получиха и участниците, заели вторите и третите места.

Тази година „Празници на хляба“ впечатлява със страхотни награди и изненади. Повече парични награди, материални, поощрителни, шоколадови изкушения за най-малките, грамоти за всички участници, специално изработени статуетки за победителите, чаши, тениски и престилки, любезно предоставени от екипа на общинското социално предприятие „Своге Тур“.

През изминалата 2018 г. Община Своге успя да осигури награди и да отличи най-добрите в приготвянето на традиционен български хляб. Благодарение на фестивала две четиричленни семейства имаха възможността да почиват за една седмица в известен морски курорт през летния сезон. Двама участника получиха ваучери за професионален курс по хлебарство и сладкарство на стойност 1000 лева всеки. Всички финалисти получиха ваучери за спа-процедури. Пакети с традиционни колбаси и млечни продукти от свогенския край бяха подарени на всички участници.

EspressoNews