"Вечеря за глупаци" спечели специалната Награда на кмета на община Сливница от тазгодишното издание на "Европейския фестивал на пътуващия театър”

1524 преглеждания

"Вечеря за глупаци" бе спектакълът, с който театър "Христо Ботев"-град Димитровград, Република Сърбия, спечели специалната Наградата на кмета на община Сливница от тазгодишното издание на "Европейския фестивал на пътуващия театър", който се проведе от 17 до 23 октомври в града.

Както EspressoNews писа, в програмата на културното събитие на сцената на читалище „Съзнание-1907“ в град Сливница се представиха театрални формации от България, Чехия, Турция, Сърбия и Македония. Наградите на журито отидоха при Олга Женишкова от Чешката република - "Най-добра актриса" за превъплащението и в "Да играем Макбет". Пламен Манасиев бе отличен с приза за "Най-добър актьор" за изпълнението му в "Покана за вечеря" на театър София. Журито определи за победител спектакъла "Оркестър Титаник" на турския театър "Дурак", а наградата на публиката взеха младите актьори от национално училище по музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас.

Кулминация в тазгодишната програма на фестивала бе бенефиса на изключителния български актьор Павел Попандов, който избра Сливница, за да си вземе довиждане с публиката, която радваше десетилетия наред с незабравими роли. Изпълнението на "Поезията на народния поет Трендафил Акациев" по Недялко Йорданов, взриви нееднократно с бурни аплаузи залата на читалище "Съзнание 1097". Изключителният актьор получи награда за цялостното творчество от Фестивала, която му бе връчена и по повод 70-тата годишнина.

Почетен плакет за принос в развитието на културата в Софийска област получи общинското ръководство на Сливница в лицето на кмета на общината г-н Васко Стоилков, който за втора поредна година е патрон на събитието. Той му връчен лично от областния управител на областта, г-жа Росица Иванова, която беше официален гост на официалната церемония и бенефиса на Павел Попандов, с които бе закрит Европейския фестивал на пътуващия театър - Сливница 2016.

Мария Маркова