„Ден на кариерата” в община Костинброд

1363 преглеждания

На 15.03.2017 г. в НЧ“Иван Вазов-1947“, гр. Костинброд се проведе кариерен форум за ученици „Ден на кариерата – Костинброд 2017”, информират от общината. Той е иницииран от Центъра за кариерно ориентиране към Регионалното управление на образованието в София-регион и е част от дейностите по проект ВG 05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование” към Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” на Министерството на образованието и науката. Партньори и съорганизатори на събитието са Бюрото по труда в гр. Сливница и двете най-големи училища в гр. Костинброд – СУ „Д-р П. Берон” и ПГВМСС „Св. Георги Победоносец”. Реализира се с подкрепата на община Костинброд.

Денят на кариерата бе предназначен за учениците от 11 и 12 клас в тези училища и цели да подкрепи младите хора в усилието им да се реализират по най-успешния за тях начин след завършването на средно образование. Те имаха възможността да се срещнат с представители на някои от водещите български компании, осъществяващи дейността си на територията на град Костинброд, сред които "Кока кола Хеленик Къмпани България”, „Олинеза Премиум”, „Мултипринт” и „Ролпласт, както и с представителите на два столични университета и една посредническа фирма за намиране на работа. В рамките на форума учениците научиха какви са възможностите за кандидатстване в Нов Български университет и Висшето строително училище „Л. Каравелов” от представители на университети, също така получиха информация, отнасяща се до предстоящата кандидат-студентска кампания и възможностите за кандидатстване в СУ „Св. Кл. Охридски”, ЮЗУ „Н. Рилски”, ПУ „П. Хилендарски”, ВВУ „В. Левски”- В. Търново и  други български университети.  

Кариерният форум за ученици „Ден на кариерата – Костинброд 2017” е аспект на едно от осовите направления, в които се развива проектът „Система за кариерно ориентиране в училищното образование” през своята настояща, втора фаза, а именно, създаването на модул „Училище – пазар на труда” към Националният портал за кариерно ориентиране на учениците. 

EspressoNews