"Ден против насилието в училище" в СУ "Летец Христо Топракчиев"

1626 преглеждания

"Ден против насилието в училище" в СУ "Летец Христо Топракчиев"

СУ "Летец Христо Топракчиев", Божурище за поредна година се включи в отбелязването на международната инициатива "Ден на розовата фланелка", информира Петя Георгиева, ученичка в 8 клас, в СУ „Летец Христо Топракчиев“ град Божурище, участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“.

Събитието се провежда всяка последна сряда на месец февруари, като обединява усилията на ученици, учители, родители и педагогическа общност за борба с насилието в училище. На този ден всички поставят на фокус и се обединяват около идеята за създаването на сигурна среда, която възпитава стремежа за здравословно общуване, зряло решаване на конфликти и толерантност към различията.

Днес, в знак на съпричастност към идеята, учениците са облечени с дреха в розов цвят или розов аксесоар, а през някои от часовете ще бъде отделено време за дискусии по темата, информира младият репортер.

Денят на розовата фланелка е свързан с решението на две момчета от Канада, които през 2007 г., в знак на подкрепа на свой съученик, тормозен за това, че е дошъл на училище с розови поло, на следващия ден купуват розови тениски и ги раздават на своите съученици. Тяхната акция среща бурна подкрепа и получава световна известност, като се превръща в международен ден, в отбелязването на който се включат все повече училища, ученици, учители и родители, обединени от каузата за спирането на насилието.

EspressoNews