Днес е най-краткият ден в годината

1437 преглеждания

Зимното слънцестоене води и астрономическата зима

В 00:23 часа в събота настъпва астрономическата зима. Сезонът идва със зимното слънцестоене, което е на 21 декември в 22:23 часа. То бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят преди него е най-краткият.

След зимното слънцестоене денят започва да нараства и постепенно да се изравнява с нощта. Това става на с настъпването на пролетното равноденствие.  След него денят започва да нараства, докато се изравни с нощта, което става на пролетното равноденствие.

За днес метеоролозите от НИМХ очакват времето да бъде предимно облачно, а преди обяд на места в низините и котловините да има и мъгли. След обяд от запад облачността ще започне да намалява. В Източна България ще духа слаб югозападен вятър. Максимални температури, в по-голямата част от страната, между 3° и 8°, покрай Дунав по-ниски – около 0°, в София около 4°.

Над планините ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. По-късно облачността от запад ще намалява. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра – 0°.

Над Черноморието облачността ще бъде значителна. През нощта облачността ще намалее. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4° и 7°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

На 21.12.2018 слънцето изгрява в 07:53 часа и ще залезе в 16:56 часа. Продължителността на деня ще бъде 09:03 часа.

Източник: НИМХ  
EspressoNews