Добрият пример - Никола Рахнев за инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“

6350 преглеждания

 „Когато станем 100 000 ще посадим гора“ –Иницитивата, целяща милиони нови дървета за България, с участието на колкото се може повече деца, млади хора, училища и детски градини!

 

Кой седи зад инициативата Когато станем 100 000 ще посадим гора? Разкажете малко за самата инициатива и за инициаторите?

Tова е една чиста инициатива от хората, която има за цел засаждане на дървета и нови гори за България, с участието на колкото се може повече доброволци и особено млади хора и деца. Създател съм аз - Никола Рахнев, човек на 33 г., който има силата да мечтае и постоянството да преследва мечтите си. Инициативата е вече на 5 години, като през тези години сме засадили над 128 000 нови дървета за България и продължаваме. Десетки хиляди хора, от които много млади хора и деца са участвали в наши събития, както и са засадили дръвчета предоставени от нас. Това е един безкраен процес на създаване на щастие за участвалите, създраване на бъдеще за Земята и децата ни.

 

От къде доставяте дръвчетата  и какъв вид са?

През години сме имали много събития и инициативи, част от дръвчетата са предоставяни от държавни разсадници безвъзмездно, друга част са купувани, а някои са отгледани или събрани от нас. От няколко месеца взехме под наем и изоставен държавен горски разсадник, който сме нарекли „Разсадника на Мечтите“ и в който вече започнахме да отглеждаме стотици хиляди фиданки (млади дръвчета) от семена. По отношение на видове, винаги сме се съобразявали с това да са подходящи за съответните места като сме засаждали над 30 вида дръвчета – широколистни, иглолистни, дъбове, борове, акации, явори, липи, кестени, плодни дръвчета и какво ли не.

 

Колко човека се включиха в инициативата този уикенд в с. Храбърско?

124 в събота и 86 в неделя, като имаше и представители на местната общност, което е много ценно и важно. Прекрасни Хора, като всички, които идват на наши събития. Само добър човек би дошъл в почивния си ден, за да създаде живот с ръцете си. В неделя извихме и хоро в края. И двата дни имаше много деца, което също е чудесно. За двата дни засадихме 2 300 дръвчета, а заедно с предната събота, в която започнахме пак там имаме над 3 000 дървета.

 

Как се спряхте на избор за място, а именно в с. Храбърско?

Там работим съвместно с ДГС-Сливница, които са символичен домакин, тоест това е държавна горска територия, която е предвидена за залесяване, защото е долина, която от поне 25 години не е ползвана дори и за пасище. Този стръмен склон е предпоставка за ерозия и свлачища, а представете си красотата на една гора, на птиците и животните в нея, а с дъхавата акация и величествени дъбове, които засадихме, може да дойдат и пчели или хора да направят пчелини там. При избора на място, освен да е законно одобрено, за целта да е полезно се взимат под внимание и локация, достъп, трудност, тоест да е подходящо за доброволци и деца.

 

Ще продължавате ли с тази инициатива и занапред ? Ако да, имате ли вече планове и избор за следваща дестинация ?

Разбира се, целта ни е поне 2 милиона засадени дървета, а после вероятно ще продължим. Уикенда, който предстои (26 и 27 ноември) ще сме в „Разсадника на Мечтите“, ще опаковаме 30 000 дървета, които ще подарим на 300 училища, детски градини и групи от деца, както и ще засяваме семена. После ще имаме и други акции, предимно в разсадника, защото времето застудява, а пролетта ще направим още много масови залесявания на територията на цялата страна. Всеки, който желае може да ни следи във Фейсбук на „Когато станем 100 000 ще посадим гора“ и на www.gorata.bg . Благодарим на всички и нека всички хора бъдат все по-добри и все по-добре.

 

Александра Джамалова