"Екообщина" 2017 отличи община Драгоман за устойчиво управление на водите

1478 преглеждания

Общините с най-добри практики за устойчиво развитие бяха отличени

Община Драгоман беше избрана за победител в конкурса „Екообщина“ 2017, организиран от Френското посолство в България. Община Драгоман е класирана първа в категория „Устойчиво управление на водите – община с население под 10 000 жители“.

Церемонията по връчването на статуетките се проведе във Френския институт в София, в пpиcъcтвието на миниcтъpа на околната среда и водите Нено Димов, зам.миниcтъpа на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, както и кметовете на отличените общини.

Домакинът на церемонията, посланикът на Фpанция Ерик Льобедел вpъчи на господин Андрей Иванов пpиза, за да отличи ангажиpаноcтта на община Драгоман за успешното и последователно подновяване на водопроводната инфраструктура, довела до подобряване на качеството на живот. 

Припомняме, че в община Драгоман се направиха проучвания на водоизточници „Неделище“ и „Матарица“, изградиха се три нови сондажа в Неделище, въведе се автоматика във процеса на водоподаването, подмениха се тръбите по напорния водопровод от с. Неделище до с. Чорул, районира се водопроводната мрежа в град Драгоман с помощта на разпределителни кранове, подмениха се части от водопровода в града, изработени са проекти с избрани изпълнители за подмяна на водопровода до входа на града.

Конкурсът „Екообщина“ отличава най-ангажираните в устойчивото развитие общини в България. Конкурсът се организира от Френското посолство в България и е под патронажа на Президента на Република България и се осъществява в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Той има за цел да популяризира постиженията в областта на управлението на отпадъците, управлението на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност на сградите и да награди онези общини, които успяват да постигнат целите за опазване на околната среда по ресурсно ефективен и икономически устойчив начин.

В тазгодишното издание на конкурса участие взеха 37 общини, които подадоха повече от 50 кандидатури в четирите категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”.

Ето и всички победители по категории:

Категория „Устойчиво управление на водите“

Община Драгоман – победител в категорията с население под 10 000 жители

Община Павликени – победител в категорията с население над 10 000 жители

Категория „Устойчиво управление на отпадъците“

Община Златоград – победител в категорията с население под 40 000 жители

Столична община – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Енергийна ефективност на сградите“

Община Смядово – победител в категорията с население под 40 000 жители

Община Габрово – победител в категорията с население над 40 000 жители

EspressoNews