Емоционално хранене

1365 преглеждания

След темата за видовете хранителни разстройства, на последно място, но не и по значимост, бих искала да обърна внимание на емоционалното хранене. В наши дни повечето хора дори и и не забелязват, че страдат от този психологически проблем, а той е често срещан и не по-малко опасен, който лесно може да доведе до споменатите вече хранителни нарушения.

Стрес, депресия, скука, любовна несполука, материални проблеми… Всичко това и още много други причини могат да доведат до това да търсите успокоение в храната. Всъщност какво представлява емоционалното хранене? Храните се, когато не сте гладни, а искате да успокоите някоя негативна емоция, или да запълните някоя емоционална дупка? След спор или конфликт, дълъг работен ден или мъчителна ситуация, посягате към парче шоколад или вкусните бисквитки от рафчето на магазина?

Емоционалното хранене е по-често срещано при жените, това се дължи най-вероятно на това, че те са по-емоционалните създания. За тях храната се превръща в един отдушник, заместител и навик. Голяма част от тях търсят успокоение в храната, изпитват неудържимо чувство на глад и много често след поредното нейно опустошаване ги застига чувството на вина.

Емоционалното хранене разстройва както физическия баланс, така и душевното равновесие. Защото естествената природа на човека е да използва храната за свое гориво за живот, да я използва, за да се чувства бодър, жизнен и силен, а не да злоупотребява с нея или да си причинява различни емоционални и физически дискомфорти.

Една от най-често срещаните грешки, която хората правят е да объркат емоционалния глад с физическия. А всъщност емоционалният глад е внезапен и неотложен, а физическият глад е постепенен и търпелив. Физическият глад се свързва с пристъргване в стомаха, или дълбоко къркорене, световъртеж или дори тъга, гняв и умора. Емоционалният глад се свързва по-скоро с отчаяно желание за храна, тогава когато се опитвате да затрупате определени усещания в себе си чрез храната.

Емоционалният глад не може да бъде задоволен с храна, физическият – може. Ако ядете, ядете и никога не се чувствате задоволени, това е защото нямате нужда от храна – имате нужда да промените чувствата си. 

Причините за емоционалното хранене са различни. Важното е всеки за себе си да отговори какво усещане се опитва да постигне чрез хапването на шоколад, например, за да може по-късно да открие адекватен отговор на реалните си потребности.

За да се справите с емоционалното хранене е много важно да се вгледате и вслушате много внимателно в това, което има да Ви каже и покаже Вашето емоционално хранене. Вълчият апетит например много често е предизвикан от някакъв вълчи глад на душата, а не на тялото. Трудно е да стигнете до истинските нужди, които се крият зад злоупотребите, но единственият начин да стигнете до осъзнатото, естествено, здравословно хранене е като първо нахраните душата и емоциите си.

Добре е всеки път при необяснимо желание за хапване на нещо определено, да отбелязвате какво е то и какви чувства изпитвате в момента. Ако се чувствате самотни и депресирани, потърсете приятел, а не  се нахвърляйте върху шоколадовите бонбони. Положителен ефект има и разходката или играта с домашния любимец или близък човек.
Тревожността може да се излекува с любима песен, танц или спортна активност. Лекарство за скуката са интересната книга, филм, посещение на културно мероприятие, колективно занимание. Преумората също не бива да се третира с калории, вместо това помага насладата от чаша ароматен чай, релаксиращата вана, ароматната свещ..., а защо не и чаша вино.

За да се справите с емоционалното хранене, както и с всеки емоционален проблем, трябва да се научите да го приемате. В противен случай ще полагате усилия да го избягвате, което Ви поставя в порочен кръг.

И накрая бих искала да завърша с думите на Майкъл Нийл: „Бисквитите в целия свят не са достатъчни, за да Ви накарат да се почувствате обичани и пълноценни.”

Вяра Стефанова