„Згориградска олелия“ един празник, носещ врачанския дух и чувство за хумор

2942 преглеждания

Местният празник бе съпроводен със забавни конкурси и фолклорна музикална програма

На втори март се проведе колоритното събитие, наречено „Згориградска олелия“. Централният площад на врачанското село Згориград бе център на празника, който е свързан с почитта към традиционната българска алкохолна напитка - ракията. На шега и на истина, се проведоха конкурси с веселите имена - „най-върла греяна ракия“, както и „най-вкусни мезета“ от сланина, суджук, луканки, пастърми, жарени меса и изкусно аранжирани блюда.

Местният празник бе съпроводен с фолклорна музикална програма. Освен това присъствалите имаха възможността да опитат селска чорба от свинска глава в голям „згориградски“ казан. „Да загърбим материалното време, в което живеем и да се повеселим. Греяната ракия винаги е давала сили и здраве на балканджиите", това бе посланието на организаторите от Народно читалище „Пробуда 1926“ в селото.

С традиционното чувство за хумор на северозапада, згориградчани споделяха за четири начина на пиене на ракия - с вода, без вода, като вода и вместо вода. Край майсторите на огнената напитка имаше десетки крилати фрази за ползата от ракията, най-запомнящите сред които: „ракията не е кафе, затова една чаша само не стига“, „ракията убива нервните клетки и оставя живи спокойните“, „който пие ракия, той не умира“ и „без градус няма радост“.

Организаторите от Народно читалище „Пробуда 1926“ и Община Враца поканиха местните жители на празника да изиграят традиционни български хора.

Екипът на EspressoNews се прекланят към вековната българска традиция за пиене на ракия, но призовават всички за умерена консумация на алкохол и здравословно хранене, които осигуряват много по-спокоен и здравословен живот и дълголетие.

Теодора Алескандрова