„Кино на колела“ в Божурище

1431 преглеждания

Фестивалът за документално кино представи два филма в НЧ "Христо Ботев-1934 г."

На 6 април от 16.00 ч. в народно читалище „Христо Ботев-1934 г.“ град Божурище, гостуваше пътуващият фестивал за документално кино „Кино на колелета“. Той се провежда за първи път в периода 16 март - 13 април, и обхваща няколко места в България - Белица, Гърмен, Куртово Конаре, Божурище и Добринище. Фестивалът е организиран от две студентки-Александра и Аурелия от Американския университет в Благоевград, посветили две години в планиране и осъществяване на идеята за разпространяване на документални филми в по-малки градове и села, с цел провокиране интереса на зрителите към този жанр. 

Организиран като дипломен проект, фестивалът е подкрепян от Американския университет, режисьорите и продуцентите на избраните от тях 9 документални филма, представителите на читалищата, които имат за цел да информират населението за предстоящото събитие в съответния район, редакторите и хората, помогнали за принтирането на каталог, предоставящ важна информация за проекта и филмите, и др.

Филмите са поделени в отделни категории, и във всеки град се излъчват по два филма, свързани със съответната тема.В събота, в Божурище, бяха излъчени два филма на тема „Изкуство“. Първият бе „88 MHz“, разказващ за един амбициозен радио-журналист и водещ на предаването „Без маски“, посветен на театралното изкуство. Още в ранна възраст губи зрението си, но правейки всичко с любов и старание, животът му е по-цветен и вдъхновяващ от всяка палитра.

Вторият филм „Изкуството като оръжие“, показва животът на Анжел Вагенщайн, за когото изкуството е форма на съпротива. Той е противоречива фигура на политическия и културния живот в България.

Преди започването на прожекциите, Александра - една от организаторките на фестивала, сподели много емоционално:

„Участвайки в клуб за документално кино в университета, в който учим и посещавайки фестивала за документално кино в Солун, решихме, защо да не направим нещо подобно и ние? Във вече посетените места имаше интерес, но самите те бяха по-малки. Нашата идея е да доведем фестивала в такива райони, където нещо подобно преди не се е случвало. Не на всички места имахме голяма публика, но ние това го очаквахме, най-вече защото всички прожекции се провеждат в съботни дни. Хората, които ни уважиха с присъствието си в първите три населени места,  гледаха филмите с интерес. Ние искаме да покажем истории за България, или за хора, които идват в нашата държава, и каква е тяхната гледна точка. Затова решихме да ги обединим в малки подтеми. Нашата цел не е печалба и затова няма обявена такса за вход. По принцип един дипломен проект може да се създаде много по-лесно, но любовта ни към документалното кино, което според нас освен, че информира, доставя и естетическо удоволствие на човек. Аз и моята състудентка Аурелия искаме да споделим нашата страст към този тип кино, като го разпространяваме.“  

Много са хората, които подкрепят инициативата на двете амбициозни момичета. Ваня Аризанова – секретар на народно читалище „Христо Ботев-1934“ гр. Божурище, също заяви своята положителна нагласа към организацията им: „Аз подкрепям напълно идеята на пътуващия фестивал „Кино на колелета“.  Дано откликнат повече Читалището е организирало различни кина, но документално кино не е имало досега тук. Инициативата беше тяхна и ние съответно веднага, без да се замисляме, им съдействахме. Въпреки, че ги запознах с рисковете на почивния ден, защото доста хора от нашия район през този ден от седмицата са в провинцията, те не се отказаха и тяхната амбиция много ми хареса. Като цяло се радвам, че на нашата територия се предлага и това.“

Положителен отзив бе изказан и от зрител в публиката: „Много ми харесва идеята на фестивала и споделяйки своята любов към документалното кино, те успяха да събудят у мен интереса към него. Надявам се, повече хора да вникнат в смисъла му, защото наистина има такъв.“

Документалните филми имат по-отговорни цели от това, просто да развличат зрителите. Те ни научават на нещо ново за света, в който живеем. В основата на фестивала седи стремежа на организаторките, свързан с желанието на човек, сам да се потопи в „това малко приключение“.

Материалът е изготвен от Теодора Георгиева, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца