„Книговище“ откри „Маратон на четенето“ във Враца

1657 преглеждания

Кампанията ще продължи до 23 април

На 2 април във Враца бе отбелязан Международният ден на детската книга и официално бе дадено началото на инициативата „Маратон на четенето 2019“. Събитието се проведе в детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“ в града, а негови специални гости бяха създателите на онлайн платформата „Книговище“.

Срещата откри Силвия Врачовска - директор на библиотеката, която приветства присъстващите и сподели, че Маратонът се провежда за четиринадесета поредна година и основната му цел е да насърчи четенето както сред най-младите, така и сред по-възрастните любители на книгата.

След г-жа Врачовска думата взе една от създателките на образователната интернет платформа „Книговище“ Искра Джанабетска-Кавалджиева. Тя потопи малчуганите в онлайн предизвикателството, като поясни, че „книговище“ е българска дума, многократно използвана от езиковеда Иван Богоров, и означава „библиотека“. „Когато човек чете, той обогатява душата си. Трупа ценности, които с времето му се отплащат. Така, играейки в нашата онлайн книжна игра, вие ще израснете умствено, а след време тези ваши усилия ще ви се отплатят.“, добави още основателката на сайта.

Искра прочете на децата книгата „Как Финдъс пропъди петела Карузо“ на Свен Нордквист, като предварително им раздаде копия от книжката, за да могат да си представят по-ясно героите и заедно с тях да изживеят веселата история.

След прочита на книгата бе показан детският онлайн кът „Книговище“, в който малките посетители задружно решиха въпросника върху прочетения по-рано разказ. Децата взеха активно участие във всички десет въпроса, след което дискутираха сюжета и на други свои любими книги.

Събитието приключи с направата на забавни снимки на младите читатели и техните родители.

„Маратон на четенето 2019“ ще продължи до 23 април. До края на кампанията са предвидени интересни игри, представяне на книги, както и отбелязване на значими книжни и литературни събития, всяко от които ще се проведе в определена зала на библиотеката. А всеки ученик, включил се в програмата, ще получи едногодишен абонамент за всички отдели на „врачанското книговище“.

Материалът е изготвен от Никол Николаева ученичка от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

Снимка: Искрен Николаев

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца