"Красиво от България" в читалище "Христо Ботев" град Божурище

2253 преглеждания

Изложба-графика на Стоил Атанасов

Читалище "Христо Ботев" град Божурище ще бъде домакин на изложба-графика на Стоил Атанасов. Откриването на изложбата, която е озаглавена "Красиво от България", ще се състои на 24 май от 18:00 часа.

Стоил Атанасов е роден в София през 1969 г. Занимава се с не дотам популярното течение в изобразителното изкувство - поантилизмът. Поантилизмът  е течение в живописта, основано на системното използване на оптическо смесване. При този метод цветовете, които не са основни се получават не чрез смесване на пигменти, а от чисти основни цветове на множество малки и разположени близо една до друга точки, изглеждащи така, като че ли се сливат в окото на зрителя.

Известен още като дивизионизъм. За създател на поантилизма се счита Жорж Сьора – френски художник и аналитик. Други представители на течението са Пол Синяк, Анри-Едмънд Крос и Владо Буховач.

За себе си Стоил Атанасов споделя: "Винаги ме е привличала употребата на черното и бялото и точната преценка на съотношението между тях. В зависимост от това съотношение от една творба може да лъха модерното чувство за метаморфоза, а същевременно да има и нещо от класицизма. В момента работя с техниката поантилизъм, която представлява рисуване предимно с точки и като краен ефект силно се доближава до фотографията. Завърших училището по Керамика и стъкло със специалност Декорация и именно там придобих така необходимото за поантилизма търпение. С течение на времето стигнах до извода, че най-добрите ми работи са направени под звуците на Крейг Чакуико. За себе си открих този начин на рисуване съвсем случайно, още като ученик. Един ден скучаех в час и започнах да си драскам на лист от тетрадка. За да не се чува химикалката, започнах да рисувам с точки. По една случайност съм запазил тази картина, направил съм я през часовете по Естетика през месец юни на далечната 1987 година. По-късно от един съученик научих, че съществува такова течение в изобразителното изкуство и то се нарича „поантилизъм”.

Ангел Лазаров

източник: личен сайт на художника