„Моят приказен час“ в с. Церово

2489 преглеждания

„Дете, което чете, става възрастен, който мисли“

Народно читалище „Христо Ботев -1929“, с. Церово с председател Адриана Христова и Детска градина с. Церово с директор Виктория Георгиева съвместно отбелязаха Международния ден на детската книга с тяхната обща инициатива „Моят приказен час“. На 2 април, двете институции успешно дадоха старт на проекта си, като за първи път отбелязаха благородната дейност, в сградата на Детска градина с. Церово от 15:30 ч.

Деца на възраст от 2 до 7 г. с интерес и вълнение се впуснаха в поредното си приключение като се потопиха в завладяващата магия на приказката „Малечко Палечко“, написана от Шарл Перо. Да привлече вниманието на малчуганите, нелеката задача имаше Христина Георгиева - библиотекар на Народно читалище „Христо Ботев- 1929“. С умението да създава емоция с разказа си, Христина Георгиева предизвика истински фурор от въпроси, които задаваха децата дори и по време на приказката.

След края, децата бяха толкова развълнувани, че искаха да чуят още интересни разкази. Те изразиха желание да се запознаят с историите на други герои, които за тях са интересни и вълнуващи - „Франклин“, „Червената шапчица“,  „Вълкът и седемте козлета“ и други.

Малчуганите се забавляваха, пееха, танцуваха и споделиха, че нетърпение очакват следващата среща с любимата им читателка - Христина Георгиева, която всеки четвъртък до края на Националния маратон на четенето, ще радва децата с разнообразните си приказки.

Ето какво споделиха участниците в мероприятието:

Виолета Драгиева - част от персонала на Детска градина село Церово: „Инициативата „Моят приказен час" е организирана от настоятелството на читалището и съветът на детската градина с цел - подтикването на интереса на децата не само към съвременните аудио-визуални начини за предаване на посланията от филми, новини и т.н., а и възприемането на поуката от книгите слухово. По този начин децата се учат да си представят индивидуално случващото се, разказано от четящия, което допринася за развитието на тяхното въображение като слушатели.".

Христина Георгиева - библиотекар на читалището: „С цел насърчаване на ранното детско четене създадохме инициативата „Моят приказен час". В зависимост от възрастта си, всяко дете възприема прочетеното по различен начин. Конкретно прочита на една приказка се отразява много положително на децата, независимо от това дали през цялото време те внимават или не чак толкова. Впечатлена съм от днешната среща с тези прекрасни малчугани. През цялото време дакато им четях приказката ме слушаха с интерес и не спираха да се вълнуват и да задават въпроси. Според мен едно дете, което чете, става един възрастен, който мисли. Щастлива съм, че нашият проект стартира успешно. Ще продължим да даваме всичко от себе си за развитието на въображението на децата, защото те са нашето бъдеще.".

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април. Празникът съвпада с деня, в който преди 214 г. е роден Ханс Кристиан Андерсен - датският автор, чиито произведения до ден днешен развиват въображението на децата по цял свят. Той е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. „Няма по-хубави приказки от тия, които създават самият живот", казва Андерсен.

Празникът на детската книга се отбелязва от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга. С годините отбелязването на този празник набира все по-голяма популярност и заинтригува малки и големи. Читалища, училища, детски градини и други неформални институции, по света и у нас, с удоволствие се включват в инициативата .

На 2 април стартира и Националният маратон на четенето (02.04- 23.04). Тази мащабна проява е посветена на Международния ден на детската книга и Международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април.

Материалът е изготвен от Мариана Георгиева, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца