„На раздумка“ в Бов

2319 преглеждания

По случай 123 години от създаването на НЧ „Светлина-1896“

В навечерието на основаването на НЧ „Светлина-1896“, представители на различни поколения споделиха какво е читалището за тях. Това информират от bov.bg

На 1 февруари, в читалищната библиотека на Бов малки и големи, символично „разлистиха“ 123-годишното дърво с листчета, на които бяха написали думичките - информация, книги, компютри, танци. Впоследствие всички споделиха какво биха искали да има в читалището.

На срещата бе споменато, че в две книги е събрана местната читалищна история. Те  могат да бъдат от полза на учениците при подготовка на уроците за родния край, за фотоматериалите и всичко, което разказва за поколения участници в читалищния живот.

А след като „рожденикът“ почерпи всички си тръгнаха с книгорозделители с имената на бовските родове с обещанието  децата да научат за родовата си принадлежност и да подготят фотоматериали за  празника на бовските родове през настоящата година.

НЧ „Светлина-1896“ е създадено на 2 февруари 1896 г. от учителя Сава Маринов. То е най-старото в община Своге. До началото на петдесетте години на миналия век читалището е било в с. Бов, а след това премества книжния фонд и дейността си на територията на нововъзникналото селище край железопътната линия - Гара Бов.

EspressoNews

Снимки: Бов - две селища с една история и едно име