„Навсякъде, където участваме, ние с достойнство представяме и популяризираме името на нашия град Костинброд”

3154 преглеждания

Стефан Илиев - за балета като изкуство и път за формиране на душевно извисени и физически красиви личности

За призванието да се работи с деца, изкуството на балета и успехите на групата по балет „Фейри денс“ към НЧ „Иван Вазов“, Костинброд, разговаряме със Стефан Илиев, който за свое призвание е избрал да въвежда малките хора в тайните на това изящно и аристократично изкуство.

От кога съществува групата за балет към НЧ „Иван Вазов“ в Костинброд?

Балет „Фейри денс“ започна своята дейност преди около 5 години. В нашето „Училище за принцеси“ се обучават деца на възраст от 4 до 12 години. Нашата група е една от малкото, които предлагат напълно професионално обучение по класически балет. То е съобразено с възрастта на децата и техните възможности.

Какво Ви мотивира да започнете работа с децата от града?

Любовта ми към децата и към професията ми помага не само да обучавам децата правилно и професионално, но и да се грижа за тяхното възпитание и за изграждането им като достойни личности в полза на нашия град и общество. По време на урок, ние не само учим, но и говорим, споделяме, обсъждаме въпроси, които интересуват децата. Между нас няма разлика учител-ученик, ние сме просто приятели. Радваме се на всяко ново дете, което идва при нас и го приемаме. Старая се всячески да ги възпитавам и да ги напътствам в живота, за да могат да станат достойни личности и да тръгнат по добрия път в живота. Аз съм израснал в семейство в което майка ми е детска медицинска сестра, а баща ми е начален учител. От малък съм запознат с работата им с малки деца и бях решил като порасна, също да стана учител. Завършил съм Националното училище за танцово изкуство в София и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с професионална квалификация балетмайстор-педагог. Като втора специалност имам детска психология и педагогика.  

Какво е усещането да работите с деца? 

Да преподаваш и работиш с деца е трудно предизвикателство. Как да накараш едно малко дете, да застане пред теб и да те слуша?  Как да го накараш да разбере за какво е дошло в балетната зала? И тогава си казах: „Само с много любов и търпение“. Почти всички мои съученици са някъде по света. Непрекъснато се търсим из Фейсбук и всеки разказва. А като ме попитат къде си, аз им казвам тук съм в България при моите деца. Понякога ми става мъчно. И аз искам да съм като тях, да обикалям света, но като си помисля за децата, не мога да ги оставя, прекалено много ги обичам. Когато вляза в залата и те ме чакат, сякаш забравям за всичко, което някъде ме тревожи. Не мога да кажа, но едва ли има друг учител, който да знае всяко едно негово дете, какъв цвят харесва, коя е неговата любима принцеса, какво го вълнува, какво го притеснява.

Какво може да даде балетът като изкуство на подрастващите?

Класическият балет е нежно, аристократично изкуство, в което всяко движение има име и смисъл. Той е подходящ за изграждането на красиво тяло на детето, още в най-ранна възраст. Укрепва мускулатурата, работи за правилна стойка, подпомага развитието на координацията, учи на музикалност, дисциплина, създава естетическо чувство и формира ценности за красиво и добро. Класическият балет се изпълнява по методика, която е написана от преди 200 години (самия балет съществува от 300) и съдържа строго определени правила за изпълнение на движенията, и когато тези правила се следват, и се преподава от професионално подготвен педагог, няма как да се получат травми и увреждания на тялото. Напротив, всички, които са се занимавали с класически балет запазват своето тяло красиво и стройно да дълбока старост. Една балерина остава красива завинаги. Тя се отличава със своята стройна и елегантна походка, и винаги обръща погледите на хората към себе си, когато върви по улицата. Една истинска балерина, винаги се отличава в обществото. Освен с елегантността си, но и със своето добро възпитание и изискани маниери.

Имате ли участие и къде?

Нашите деца имат много заслужени награди – купи, плакети, медали, дипломи и грамоти от участия във фестивали и конкурси. Имаме над 40 сценични участия в различни фестивали и конкурси. Получили сме множество различни награди, като някои от тях са:

Бронзов медал от конкурса „Орфеева дарба“, купа от международен детски фестивал „Млади таланти“, 7 златни медала от ІV Детски зимен фестивал на изкуствата „Сребърна звезда“, 6 златни медала от детски фестивал на изкуствата „Детски усмивки - 2016“, купа от телевизионния фестивал „Малки големи таланти“ на актрисата Илиана Балийска, 12 златни медала от детски фестивал на изкуствата „Детски усмивки – 2017“, купи и плакети от фестивал „Юнски празници“, 21 дипломи и грамоти. Балет „Фейри денс“ гр. Костинброд редовно участва в телевизионни предавания по БНТ, Канал-3, Евроком и Супер-7.

Навсякъде, където участваме, ние с достойнство представяме и популяризираме името на нашия град Костинброд.

Как мотивирате децата и техните родители да се занимават и да постоянстват в едно не толкова популярно изкуство?

Класическия балет е билет към висшето общество. Родителите, които записват децата си да изучават това изкуство, знаят, че то ще промени живота им и ще ги заведе в един по-добър свят, в който не само те, но и техните поколения ще живеят занапред. Класическият балет е тясно свързан с възпитанието, моралните ценности и добрите обноски. Родителите записващи децата си да изучават класически балет искат да ги предпазят от все по-нарастващата агресия, пороци и ценности, които се срещат по улицата и все повече в масовите училища. Когато едно дете посещава занятията по класически балет, тогава то общува с деца, които мислят и разговарят на теми свързани с изкуството. Така създават приятелства, различни от тези в които прогресира уличното възпитание. Променя се мисленето и съзнанието им към по-добро. Те започват да изучават и да правят разлика между добро и зло, грозно и красиво и по този начин разбират какво искат да бъде тяхното бъдеще и по кой път в живота да се насочат. Едно дете започнало да се занимава с класически балет, се променя в положителна посока. То вече е съградило в себе си своите ценности, които го издигат в обществото. Голям късмет е за тези деца, които имат възможността да бъдат приети да учат в балетното училище. Там общуването е на много високо ниво и за тези, които балета стане тяхна професия, ще осигурят добро.

Има ли деца, които в резултат на съвместната Ви работа, избират балета като път на развитие?

Много се гордеем с нашата ученичка Никол Николова от гр. Костинброд, която е приета в Националното училище за танцово изкуство – София, където ще продължи обучението си, за да стане балета нейна професия. Тя е там вече трета година и ни радва с постиженията си. За следващата учебна година подготвяме за кандидатстване в НУТИ нови таланти.

Какво предстои да научат децата от групата по балет към НЧ „Иван Вазов“ през тази година?

От дълго време, децата от нашата група имат голямото желание да танцуват на палци. Но, трябваше да изчакаме да навършат необходимата подходяща възраст. Сега от месец септември започваме обучението по палцова техника. Също така, освен класическия екзерсис, ние подготвяме и нови танци, с които да имаме нови сценични участия.

Мария Маркова