„Натура 2000 на колела – пътуващо кино“ спря в СУ „Христо Ботев“ град Драгоман

1074 преглеждания

„Натура 2000 на колела – пътуващо кино“ гостува на СУ „Христо Ботев“ град Драгоман. На 29.11.2017 г. в училището бе представен филма „Те отлитат“ в рамките на инициативата „Натура 2000 на колела – пътуващо кино“, която се осъществява по проект „ПрироДА“, изпълняван от Издателство „Просвета“ в партньорство с Българското дружество за защита на птиците към програма LIFE на ЕС. Проектът има за цел да покаже важността и ползите от опазването на нашата природа, като стигне до по-малките населени места в страната, където да се срещне с местната общност и по-специално със земеделски стопани, ловци, учители и ученици. В срещата взеха активно участие ученици от III до VII клас към СУ „Христо Ботев“.

Филмът „Те отлитат“ е удивителен кратък разказ за няколко вида птици, които трудно може да бъдат наблюдавани в техния дом – дивата природа и които почти не познаваме. Причината е, че от тях днес са останали до десетина двойки или няколко десетки хиляди екземпляри. Повече от всякога те се намират пред заплахата да изчезнат завинаги.

В „Те отлитат“ авторите на филма разказват за червеногушите гъски, едва около 50 000 в целия свят, зимуващи всяка година по земите на Тюленово, Дуранкулак и Шабла. Червеногушата гъска е малката красива гъска, която изминава годишно по 12 000 км между местата, на които зимува и на които се размножава. Филмът продължава с историята на белоопашатите мишелови, живеещи край Белоградчишките скали, а след това разказва за най-голямата колония от белоглави лешояди в България, намираща се в Източни Родопи. Над красивите меандри на река Арда летят най-едрите птици на планината, които днес са вече близо 80 двойки. Тук се среща и египетският лешояд, най-малкият представител на лешоядите в нашата природа, който прелита всяка есен до Африка и  през пролетта се завръща обратно по нашите земи.

 „Те отлитат“ завършва с птиците на езерата – пеликани, ибиси, кокилобегачи, саблеклюни и други. Още в края на август и целия септември в небето на Бургас прелитат около 60 000 розови пеликани и рекордния брой от над  400 000 бели щъркели.

EspressoNews