„Нощта на звездите“ на закрито

2091 преглеждания

Симеон Александров разказва за Осмите годишни награди на фондация „Енчо Керязов“

Арена Армеец е наистина мащабна зала - това го казва тийнейджър, който за първи път се докосва до нейната глобалност и заема едно-единствено място в публиката.

Същият този младеж едва ден преди грандиозното събитие на Енчо Керязов разбра, че има резервиран билет и че ще пътува до арената, за да види едни от най-добрите артисти в света. Затова взе малкия тефтер в себе си и се надяваше осветлението на сцената да е достатъчно благодатно, че да може да си води бележки, с които да пренесе впечатленията си върху белите страници.

Началото на програмата бе като актьор на премиера - осмели се да излезе на сцената едва петнайсет минути след регламентираното откриване. Чухме Валс №2 на Андре Рийо в комбинация впечатляващата акробатичност и интересна хореография на Емили Кис - жената полилей.

След нея на сцената се появиха водещите на събитието - Драго и Петя, заедно с Енчо Керязов, световноизвестен цирков акробат и еквилибрист. Основател на фондация „Енчо Керязов“ и организатор на Нощта на звездите. Фондацията, която той основава през 2011 г., е  с цел  и устрем подпомагане младите таланти на България в различни области. Енчо сърдечно благодари за подкрепата и възможността да покани на една сцена всички тези невероятни артисти.

Преди публиката да стане свидетел на едни от най-забележителните циркови номера в света, на сцената се проведоха Осми годишни награди на фондацията в подкрепа развитието на даровитите български деца в три направления: образование, изкуство и спорт.  

Бирослав Калоянов Антов стана лаурат в категория Образование - момчето е с многобройни международни и национални отличия, заемайки първо място на всяко състезание.

Георги Стоянов Грозев - тромпетист - заема първо място в категория Изкуство. През ноември миналата година ученикът от Пловдив печели първа награда в международния конкурс в Ню Йорк. Следват заслужени победи и завладяващи изпълнения в Брюсел, Македония и България.

Категория Спорт бе завладяна от Александра Начева - съзтезателка по троен скок. Миналата година печели златен медал на световното по лека атлетика до 20 години в Тампере, Финландия.

Лауреатите на фондацията получиха статуетки и парични награди.

А за всички, които са пускали в лодки в детството и са тичали след тях, Графа, Любо Киров и Орлин Павлов изпълниха новата си песен „Приятели завинаги“, като благодариха на Енчо Керязов за поканата и пожелаха успех на българските таланти.

След като награждаването приключи, публиката приветства най-големите имена в цирковото изкуство. По думите на Симеонов „за да ги видиш всички тях, трябва да прелетиш цял свят... или да присъстваш тук!“. И наистина е така! Шоуто започна с невероятния Дейвид Ларибле - италианец, удостоен с приза „Златен клоун“ и два пъти със „Сребърен клоун“. Успя да превземе интереса на зрителите с емблематични изпълнения, акробатика, комедийни ситуации, в които поставяше избрани от публиката участници.

Русия и Америка ръка за ръка! Зашеметяващите артисти използваха собствената си тежест и напрежение, за да изпълнят редица сложни движения. На последния си елемент, най-трудоемкият от всички, американецът не издържа на напрежението и прекъсна в средата. Под гръмките аплодисменти, те дадоха знак на операторите, че ще изпълнят номера отново и го направиха по най-безапелационния начин! Сила, несломим дух и талант! Един от най-вълнуващите моменти на спектакъла!

Виктор Минасов (известен още като човекът балон) също се радва на широка приемственост на своя образ. Под музикалния аранжимент на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и песента им „По-полека“, Минасов влизаше и излизаше от балона, като накрая го превърна в своя дреха.

Дани Белев също присъстваше на сцената. Неговата асистентка влезе в мъничка кутия и след няколко движения на магьосника тя излезе от там заедно с певицата Гери Никол. Двете момичета влязоха в по-голяма кутия, която се понесе във въздуха и се отвори на метри от земята. Гери-Никол вече беше в публиката и изпълняваше най-популярните си парчета.

Младежът, който седеше на горните редове и записваше внимателно имената на участниците, си загуби химикалката и затаи дъх за следващото представяне. Колелото на смъртта и братя Ковачеви. Единствените артисти, които правят предно салто от външната страна на въртящо се колело! Мога да посоча два умопомрачителни момента. Първият – когато взеха по едно въже и започнаха да скачат от външната страна на колелото, сякаш гравитация за тях не съществува. И вторият – когато Ники Ковачев се опита да постави нов рекорд на Гинес! След последния си неуспешен опит преди три години, Ники се качи на колелото и се запъти да направи тройно предно салто от външната страна на движещо се колело. Рекорд, непоставян от никой друг акробат. Във въздуха той се стопира за миг и се отказа от опита. Слезе на земята, пое дълбоко въздух и незнайно каква сила го е притеглила, Ковачев ръкомаха на публиката и се издигна отново на колелото! Публиката го подкрепи с радостни възгласи и аподисменти. Ники Ковачев направи първо! и сетне второ! салто, след което скочи на земята невредим. Невероятен опит и въпреки че не успя да впише в книгата на Гинес още едно българско име, той успя да направи един зашеметяващ опит, като дълго остана в съзнанието на публиката.

Да разтовари напрежението в залата се зае Александър Батуев - най-пластичният човек в света. Освен позиционирането на своите крайници на най-различни места по тялото, висчки се удивиха, когато той самият влезе в кутия, три пъти по-малка от неговият ръст.

Дойде звездното време и на най-бързите трансформисти в света - в рамките на две минути те успяха да променят своето облекло над десет пъти.

Над дуета Кристина Димитрова и Орлин Горанов и техният „детски спомен“ полетя момиче с огромни балони, което се разхождаше небрежно във въздуха. „Да летиш в детството е не само разрешено, но и задължително!“, каза естрадният певец, „Благодаря на фондацията, че дава криле на българските деца“.

Предпоследните изпълнения принадлежаха на младите колоездачи, които вдигнаха публиката на крака. Артур Козил и летящите финландци се спуснаха със своите мотори на влакчето на ужасите. Метри над сцената те правеха своите каскади, като за първи път се наблюдаваше и трите мотора да са във въздуха по едно и също време. Калин Слвчев, победителят от третия сезон на X Factor, изпълни култовото парче на Guns N’ Roses “Welcome to the jungle”, с което подобаващо се завърна на голямата сцена.

Епилогът на акробатичната програма на „Нощта на звездите“ бе поставен от младите артисти от Дуо Екстрийм, които пишат съвременната исторя на цирка. Дуото летя във въздуха, плува в аквариум с риби и накрая се потопи в огнени води. Нестандартната комбинация от трите елемента – въздух, вода и огън не остана незабелязано от публиката.

На сцената се събраха всички артисти, водещи и, разбира се, основателят на фондацията Енчо Керязов. Благодариха на публиката за времето, което е отделила, и за това, че се е включила в една светла кауза за по-добро бъдеще на талантливите деца.

А младежът, който наблюдаваше отгоре, не искаше да си тръгва. Усещането да си около всички тези звезди бе безпрецедентно. Позитивно. Мотивиращо и зареждащо. И запали една искра у него, която дълго не угасна.

Драго Симеонов спомена, че за да видиш тези знаменити артисти, трябва или да прелетиш цял свят, или да присъстваш на „Нощта на звездите“ - оказа се прав. Оказа се прав! Оказа се прав! Вярвам, ще е прав и другата година. Когато с трепет ще очакваме Деветите награди на фондация „Енчо Керязов“! Когато отново ще потънем в света на магията и илюзията... и дълго няма да излезем от него.

Симеон Александров