„Петровски кръст“ на Чепън планина

3567 преглеждания

Кръстът е с историческа и духовна значимост

В непосредствена близост до столицата на България се намира община Драгоман, представляваща малка планинска местност в подножието на планината Чепън или иначе казано „Малката Света гора“ или „Малкият Атон“. От дълбока древност до днес, тази земя пази многобройни следи от различни епохи с богати традиции. По тези закодирани културни послания днешният човек се опитва да разгадае духовните търсения на живелите преди него, да осмисли културното богатство на траки, елини, римляни, славяни, на поколения, оставили в наследство своите прозрения. Тя пази толкова спомени за хилядолетни исторически събития. Тази земя, напоена с кръвта на хиляди, посветили живота си за защита на род и вяра, заслужава особено внимание от гледна точка на опазването, съхранението на нейното културно историческо наследство. Интересен факт за този историческо надарен край е, че през тази територия, преди около две хилядолетия е минавал основния път в тогавашна Европа, свързвал великия Рим с Константинопол. Малко преди Освобождението в района започва активно възстановяване на разрушените по време на турското робство християнски храмове и манастири. Напредък бележи и иконописта, благотворителността и дарителската дейност, които са в основата на строителството на нови храмове.

„Малкият Атон“ се слави с много църкви и манастири. Един от тях се намира на Чепън планина и носи името „Петровски кръст“. Този кръст е много важен поради факта, че е с историческа и духовна значимост. За светостта и силата на тази християнска обител се пазят сведения в архивите на Ватикана при храма на Св. Петър.

На 29 юни 2017 г. бе направена първата копка за изграждането на Храм - Параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“. Предстои и направата на голям стоманен кръст в чест на Светите Апостоли. Храмът се изгражда с помощта на благотворителни акции и дарителски кампании. Реставрирането на това светилище е от национално значение за страната ни и общо дело на Община Драгоман и Софийската Митрополия. Този обект, така интересен от гледна точка на историята е и едно от редките по нашите земи ритулни съоръжения, наречено още - светилището на бог Сабазий и Хера. Проф. Васил Николов, който пръв изследва светилището на Чепън планина отбелязва, че провежданият тук традиционен събор на Петровден е далечен отглас от ритуалните обреди изпълнявани тук в тракийската  древност и е тясно свързан с култа към Хероса и Сабазий. Северната му страна и част от източната са издялани в скалата. Друг интересен сектор от светилището е т.нар. пещера-испостница, която се намира на южната стена на светилището, където е и входът ѝ. Тук е намерен жертвеник с надпис, според който на бог Сабазий се прави посвещение от Аврелий Местрианос. В него са се извършвали жертвоприношения за победи във войните, за плодорие и здраве. Светилището е използано и от славяните, и от прабългарите, а още по-късно и от нашите деди по време на османското робство.

През Средновековието на това място е построен голям християнски манастир с патрон „Свети Константин и Елена“, който е съществувал по времето на Втората българска държава при Асеневци използван за страноприемница, в която са отсядали пътуващите кервани и пътници от Белград до Цариград и обратно, и магерница. Изграден е съществуващият и до днес каменен кръст на Светите Апостоли Петър и Павел. 

Легендата за издигането на храма гласи, че турски разбойници отвличат най-красивата и лична девойка от Драгоман, с цел откуп. Тя била сестра на чорбаджията Петър. Той много обичал сестра си и бил готов на всичко, за да я спаси. Качил се на върха на Чепън, за да я откупи. Отдолу се задала редовна войска и турците се изплашили. Убили Петър, взели парите и сестра му, и избягали. Тъй като Петър и семейството му били твърде почитани от съселяните си, кръстили върха на него и издигнали кръст.

Всички храмове и културно историческото ни наследство спомагат за развитието на поклонническия туризъм и напредъка на общината. Дарява хората с вяра, надежда, духовна енергия и мир. Предава миналото от поколение на поколение и помага за процъфтяването на българската история особено днес.

Материалът е изготвен от Ева Евлогиева, ученичка в СУ „Христо Ботев“, гр. Драгоман, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

Снимки: Уикипедия

Снимки: Лидия Найденова-Банкова

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца