„Празници на хляба 2019“ излъчи своите победители

2110 преглеждания

Трима финалисти отиват на едноседмична почивка в черноморски курорт

Анна Станулова, Лилия Георгиева и Александър Янев са големите победители от тазгодишното издание на „Празници на хляба“. Тримата майстори на хляб ще почиват за една седмица в 4-звезден хотел в курорт „Слънчев бряг“. Финалът се проведе тази събота, на 18 май на градски площад - Своге. Любовта към хляба събра стотици около трапезата. Над 50 погачи участваха в оспорваната надпревара. „Празници на хляба“ и тази година впечатли със звездно жури и многобройни награди. Специално за финала в Своге пристигна екипът на „Братя Хлебари“, които разказаха на участници и публика тайната на уникалния хляб, приготвян в хлебарницата на братята и подариха 150 хляба, прясно изпечени броени минути преди пристигането им в града. Награди имаше за всички заявили участие на финала - много тениски, чаши, престилки, шапки с логото на фестивала, специално изработени от общинското социално предприятие „Своге Тур“, грамоти за всички участници, парични награди, формички за печене. Кошници с лакомства и шоколадови изкушения получиха всички деца. Купата занесе вкъщи Лилия Георгиева, която впечатли журито с уникална по вкусови качества и презентация погача „Това е България“.

За доброто настроение на всички се погрижиха музикалната звезда и финалист от „Гласът на България“ Stan и чаровниците от „Little monkeys”. Представител на общинското ръководство бе Нина Копринджийска - заместник-кмет, която поздрави присъстващите и изказа благодарност към участниците, че за четвърта поредна година възраждат българските традиции по замесването на традиционен обреден хляб.

Присъствието на все повече млади хора и деца на фестивала е безспорното доказателство за неговия успех. За добрата приемственост между поколенията свидетелства и непрестанно увеличаващия се брой на погачите. Своеобразен рекордьор в това отношение несъмнено са участниците от село Владо Тричков, които впечатлиха журито с цели 35 погачи. Общият брой на питките, представени в рамките на тазгодишния фестивал надхвърля 250. Рекламната страница на фестивала бе следена в реално време от стотици души, а видеото от село Томпсън на Цветница събра рекордните 10 000 гледания. В надпреварата през 2019 година се включиха и много училища, които бяха подготвили цели спектакли към презентацията на своите погачи. Искрени благодарности към организаторите изказаха много преподаватели, учители, както и самите участници, които споделиха, че с годините фестивалът се е превърнал за тях в неописуемо изживяване и начин да споделят и обменят опит в замесването на български хляб.

„Празници на хляба“ 2019 се проведе под патронажа на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов и със съдействието на Сдружение „ Маринела“, Гастроном „Аванти“, „Монделийз интернешънъл“, Сдружение „Обединени балкани“.

Финалът на фестивала бе заснет и излъчен от националната телевизия Канал 3, а интервю с г-жа Копринджийска бе дадено на живо в предаването „Патарински лайв“. Медиен партньор на фестивала е EspressoNews. 

EspressoNews