„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ с информационна кампания във Враца

2836 преглеждания

Градската концертна зала ще бъде домакин на церемонията по награждаване на победителите

Ученици от горните курсове на пет училища от град Враца се срещнаха с екипа на регионалния новинарски портал EspressoNews.bg във връзка със старта на четвъртото издание на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери". 

Специалното за учениците от 9 до 12 клас в ППМГ „Акад. Иван Ценов“, ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Христо Ботев“, СУ „Козма Тричков“ и СУ „Васил Кънчов“ в града бяха информационните срещи от кампанията за привличане на участници в четвъртото издание на един от най-емоционалните и познавателни, ученически конкурси в страната - "Работилница за репортери"

През тази година тема на журналистическия конкурс-обучение е „Пътят към дома“ разбраха учениците от Десислава Василева - управляващ директор на EspressoNews.bg. Чрез увлекателна презентация тя представи на целите, историята и идеята на творческото приключение на Работилницата.  Повишен интерес предизвикаха темите и регламента на конкурса, наградите, които партньорите предоставят на изявилите се ученици, както и имената на тазгодишните ментори - Миролюба Бенатова, Доника Ризова и Емил Спахийски. Името на Миролюба Бенатова предизвика емоционална реакция на една от потенциалните участнички, като разказа, че преди няколко години двете са се срещнали в рамките на ученически проект и тя е имала възможност да интервюира известната журналистка. 

Особен интерес сред учениците предизвикаха думите на Ани Павлова, която заедно с Теодора Александрова и двете ученички от Враца , които споделиха първото място в третото издание на конкурса през 2018 г., още при дебюта на врачанските училища в него. Ани  сподели на бъдещите участници за трансформацията, която е претърпяла по време на проекта, като акцентира върху личностното израстване, което Работилницата ѝ е донесло.

„Много неща ми се случиха благодарение на този конкурс. Преди точно година бях свенливо момиче, което се притеснява да говори пред хора, камо-ли да отстоява мнението си. Минавайки през проекта, се научих да комуникирам с хората без да се притеснявам от каквото и да било.“

Ани наблегна още на темите за кариерното ориентиране и полезността на общуването с хора с дългогодишен опит в сферата на журналистиката. Интересното за учениците бе разказът и за гостуването в „Тази сутрин“ по БТВ и „Европа сутрин“ по Телевизия Европа.

Освен през 5-е учебни заведения екипът навести и кмета на Община Враца, за да обсъдят тазгодишната церемония по награждаването, която по традиция се провежда в града на победителя. Тази година домакин ще бъде Враца в обновената и ремонтирана Градска концертна зала.

„Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

През 2019 г. в надпреварата ще се включат 11 общини - Банкя, Благоевград, Божурище, Ботевград, Враца, Годеч, Драгоман, Костинброд, Мездра, Своге и Сливница. Първата журналистическа задача учениците ще получат на 18-ти март, като записването за участие е до 15-ти март.
 
Ани Павлова