„Среща с автограф“ събра писатели и културни дейци в НЧ „Съзнание 1907“ град Сливница

1674 преглеждания

На 26-ти февруари в салона на община Сливница се проведе „Среща с автограф” по повод 110 годишнината на НЧ „Съзнание 1907“, под патронажа на кмета на общината - г-н Васко Стоилков.

На срещата се събраха граждани и гости за да отдадат дължимото уважение на други техни съграждани, които са дръзнали да творят в едно трудно време, съхранявайки пламъка на българската духовност, като Кирил Петрунов, Георги Кирилов, Светослав Кръстев, Оля Петрова, Маргарита Божкова, д-р на философските науки Михаил Кръстанов, Васил Наков, Стоилка Арсова и водещата Соня Захариева. Поради сериозни причини на срещата не успяха да дойдат  Светолик Милчич, Стоян Наков, Валя Димитрова, Катя Начева, Арсо Арсов и Людмила Борисов, но въпреки това и те бяха представени по подобаващ начин пред присъстващите.

В Сливница са живели и са оставили следа със своето творчество големи български писатели, като Георги Караславов и Георги Марков. Бродейки из Сливница патриарха на българската литература - Иван Вазов се вдъхновява да напише някои от най-хубавите си стихове посветени на града. Традицията в Сливница няма да угасне, ще продължи да дава своя скромен принос в развитието на духовността и културата в България, като щафетата е предадена в ръцете на новото поколение - Димитър Захариев, Кристиян Георгиев, Лозан Георгиев и др.

Домакин на творческата среща бе библиотеката към Народно читалище ”Съзнание 1907”. Ева Добринова – главен библиотекар, представи поетите и писателите на община Сливница в своята презентация.

Гости на събитието бяха Марин Павлов – председател на общинския съвет, общински съветници, близки на поканените творци и граждани.

EspressoNews