"Шоколадов кейк с портокалови корички" – рецептата на седмицата и поредния финалист в „Сподели своя вкус с Espressonews“

1707 преглеждания

Теодора Георгиева е от град Годеч и е поредния седмичен победител, който се включи в първото издание на кулинарния конкурс „Сподели своя вкус с Espressonews“. Негйната снимка и рецепта на шоколадов кейк събра най-много лайкове през изминалата седмица.

 

Шоколадов кейк с портокалови корички

Продукти:

4 яйца

1 ч.ч захар

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. грис

1 ч.ч. портокалов фреш

1 ч.ч. брашно

нарязани на кубчета корите на два портокала

15гр. бакпулвер

За глазурата:

1 бр. млечен шоколад

1 бр. натурален шоколад

20 мл. прясно мляко

2 с.л. масло

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта до получаване на гъст крем и максимално разтопяване на захарта, добавят се олиото и портокаловия сок, отново се разбива добре. Следват гриса и бакпулвера, отново се разбива хубаво с миксера и накрая на два или три пъти, при постоянно разбиване се добавя брашното. След като сместа се хомогенизира, се добавят нарязаните на кубчета портокалови корички.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като 5 минути след вкарването на сладкиша се намаля до 150 градуса. Пече се докато при проба с клечка не полепва тесто.

Сладкиша се оставя да се охлади леко, през това време се прави глазурата. В подходящ съд се поставят всички продукти за глазурата и се това се поставят на огъня за до разтопяването им. След като глазурата леко стегне се залива върху охладения кейк.

По желание кейка може да се украси с кокосови стърготини или по избор на въображение.

 

EspressoNews