100 години българска оперета

4030 преглеждания

С тържествен концерт днес Музикалния театър открива юбилейния си сезон

Музикалният театър открива новия си сезон днес - в Световният ден на музиката, с концерт –спектакъл по повод стотния юбилей на професионалната оперета в България. На сцената на Държавния музикален и балетен център ще излязат 140 души – солисти, оркестър, хор и балет, за да отдадат почит на първосъздателите на българската оперетата на поколенията творци преди тях. Те ще изпълнят откъси от първите спектакли, поставени в началото на миналия век от деветте частни оперетни театъра, първи разпространили оперетното изкуство в България с риск да скандализират тогавашните патриархални нрави.Зрителите ще видят откъс от рядко поставяната оперета „Маркиз Бонели” от Делингер, играна пред столичани в театъра на Ангел Сладкаров на 10-ти февруари 1918 година – рождената дата на българската професионална оперета. Тази оперета не е била поставяна в България отпреди 100 години, по думите на режисьора проф. Светозар Донев.

В първата част на юбилейния спектакъл режисьорът проф. Светозар Донев е подбрал арии, дуети и откъси от балети от обичани оперети като „Веселата вдовица”, „Баядерка”, „Прилепът”, „Цигански барон”. Във втората част публиката ще се наслади на откъси от популярните мюзикъли, сред които „Кабаре”, „Евита”, „Хелуо, Доли”, „Бел ами”. На концерта ще бъде отдадена заслужена почит и на българските композитори Парашкев Хаджиев, Георги Костов, Димитър Вълчев. На финала всички солисти, хорът и балетът ще излязат на сцената, за да изпълнят заедно прочутия Годежарски хор от оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време”. Една от изненадите за публиката по време на концерта е какви ще бъдат сценичните облекла. Замисълът на режисьора е да бъде показано значението на Музикалния театър не само в развитието на професионалното оперетно изкуство, но и въобще в развитието на българската култура.

Тържественият концерт е под патронажа на вицепрезидента на Република България – Илияна Йотова и е с начален час 17ч.

Софийската опера и балет също открива новия сезон днес. Американският диригент Айра Левин е главен гост-диригент. Той ще открие новия сезон с операта „Парсифал” от Вагнер. Повече подробности – на официалната страница на Операта.

 

EspressoNews