200 000 автомобила останаха без „Гражданска отговорност“

2002 преглеждания

ЗК "Олимпик" фалира

Без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ остават от петък 200 000 автомобила у нас, след като компанията „Олимпик“, към която са сключени полиците, фалира.

Тя е регистрирана в Кипър, а  у нас действа нейна клонова мрежа. Кипърските власти обаче отнеха лиценза на компанията.

От българската Комисия а финансов надзор съобщиха за отнетия лиценз на 10 май, когато стана ясно, че „Олимпик“ вече няма право да сключва нови застраховки, да удължава срокове по вече сключени договори, както и да се разпорежда с активи на клона на територията на България.

От КФН обясниха, че имат ограничени правомощия за надзор на клонове на застрахователи от други държави членки на Европейския съюз. Те имат право да се намесват, когато застрахователят не спазва задълженията си спрямо ползватели на застрахователни услуги в България, обясниха от регулатора, цитирани от btv.

Въпреки че по закон процент от всяка застраховка "Гражданска отговорност" се насочва към Гаранционния фонд, който изплаща щети, когато се случват катастрофи с автомобили без застраховка, оттам обявиха, че дейността на "Олимпик" на територията на България не се гарантира от тях.

Единственото ясно до настоящия момент е, че 200 000 автомобили ще останат без "Гражданска отговорност". Не се знае колко от собствениците на тези коли ще успеят да сключат нови полици в близките няколко дни. Освен това близо 2000 души чакат да им бъдат изплатени щети, някои от които възлизат на суми от по 20 000 лева. Всяко искане за плащане е спряно от назначения в Кипър ликвидатор.

EspressoNews