22 деца се състезават за първото място в конкурса "Работилница за репортери" на Еспресо медия

1801 преглеждания

Победителите в ученическия конкурс на „Еспресо Медия” ще получат своите награди по време на церемония, която ще се проведе на 19.04.2016 г. от 18.30 часа в шоурума на Ситроен България в гр. Божурище,  бул. Европа 157, като част от първото издание на форума "Добрият пример на Запад от София".

Над 60 деца от средните училища в Божурище, Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница приеха предизвикателството да усвояват тънкостите на журналистическата професия в първото издание на конкурса на "Еспресо Медия" – „Работилница за репортери".

В продължение на три месеца те работеха съвместно с екипа на медията и менторите в лицето на професионалното жури в състав - Доника Ризова – автор и водещ на предаването „Медиите ON AIR” по телевизия Bulgaria ON AIR, Максим Майер – редакционен директор на сп. „Мениджър”, Ивa Дойчинова – водещ на предаването „Ива от сутрин до обед” по радио FM+

Като част от своето обучение като репортери, те получаваха конкретни задачи и указания и представиха свои разработки във всички водещи журналистически жанрове - репортаж, новина, хроника, есе, портрет, интервю и др., като най-доброто, подготвено от тях, бе публикувано на страниците на информационния портал за региона "Еспресо нюз".

Екипът и журито номинираха 22 деца, oт които ще бъдат избрани победителите в конкурса, като сред тях има ученици от всичките шест общини.

Oт община Божурище, училище СОУ „Летец Христо Топракчиев” участие взеха 3 деца, като 2 от тях са номинирани за награда.От община Годеч, училище СОУ "Проф.д-р Асен Златаров" има само един представител, който достойно се бори в обучението-конкурс и също е номиран за награда.Участниците от община Драгоман, училище СОУ „Христо Ботев” бяха 17, като трима от тях са номинирани за отличие. От община Костинброд участие взеха ученици от две училища – от училище СОУ „Д-р Петър Берон” се включиха 12 деца, а ПГ „Св. Георги Победоносец” участие взеха 2 деца. За награда ще се състезават общо 4 представители и на двете учебни заведения. В „Работилница за репортери” от Община Своге също се включиха две училища - ПГ „Велизар Пеев” с  15 участника и СОУ „Иван Вазов” с 1, като за голямата награда ще се борят 4 от тях. В надпреварата за титлата „Еспресо репортер” участие взеха и 10 деца от училище СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, община Сливница, като 6 от тях ще участват във финалния етап на надпреварата.

Въпреки че конкурсът бе насочен към учениците от шестте общини, които обхваща медията „Еспресо Нюз” – Божурище, Костинброд, Сливница, Драгоман, Годеч и Своге, той предизвика интерес дори и в община Самоков. Един ученик от СОУ „Отец Паисий”, гр. Самоков, прояви интерес в сферата на журналистика и също е номиниран за отличието „Еспресо репортер”.

Бъдещите репортери ще получат награди, предоставени от Ситроен, ALBA, ЕМ ДЕ Транс, Милмекс и Маркрит, партньори на "Добрият пример на Запад от София". Плакетите за победителите са изработени от ПГ „Велизар Пеев”, гр. Своге.

"Добрият пример на Запад от София" е събитие на "Еспресо медия", което се провежда под патронажа на Росица Иванова, областен управител на София област, домакин - Ситроен България и в партньорство с ИА Кросс, manager.bg, obekti.bg, b2b media и enterprise.bg.