300 танцьори от 23 състава взеха участие в шестия „За пояс“

1940 преглеждания

Фестивалът се проведе в с. Петърч

Шестият фолклорен фестивал „За пояс“ отново изпълни костинбродското село Петърч с цветовете на шарените носии и мелодиката на народната музика в съботния ден. И тази година организатори бяха Народно читалище „Нов живот – 1919“, кметството на Петърч и Община Костинброд.

Националното фолклорно събитие събра на сцената над 300 танцьори от 23 състава от региона и страната. То беше открито от кмета на село Петърч Борислав Борисов. Водещ беше Рангел Вангелов, който е част от „За пояс“ и сред основните деятели за неготово провеждане от създаването на фестивала. За своите заслуги, Вангелов бе награден от кмета на Костинброд Трайко Младенов с плакет на мозайката, открита в късноримската резиденция „Скретиска”.

След оспорвана танцова надпревара, бяха определени и лауреатите от фестивала. Специалните награди спечелиха „Росна китка“ от село Горун, “Желязков денс груп” от Волуяк, ТШ ”Анима” - Костинброд и ТС ”Веселяци” от Стара Загора. За всички участници имаше специално изработени тъпани като подарък от фестивала.   

Това не бе единственото събитие в Петърч в събота. Преди откриването на „За пояс“, кметът на селото и кметът на Костинброд откриха спортна площадка, изградена в градинката под кметството. В пространството за отдих вече има нови пейки, беседка и поддържано озеленяване, а вече местните ще могат да се възползват и от фитнеса на открито, който беше осветен от отец Желязко Симонов. На церемонията присъства и председателят на ОбС-Костинброд д-р Атанас Тенев, заместник-кмета на града Александър Ненов, Клара Кръстанова- общински съветник, местни жители и гости.

Вижте още снимки.

EspressoNews