358 проверки на пазари за живи животни извърши БАБХ през 2018 г.

1035 преглеждания

Съставени са 70 акта и са издадени 6 предписания

През 2018 г. контролните органи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили над 358 проверки на пазари за живи животни. Надзорът върху пазарите е засилен с цел спазване правилата за здравеопазване и хуманно отношение към животните. Tова съобщиха от Агенцията,

Съставени са 70 акта за установяване на административно нарушение. Шест са издадените предписания. Констатираните 76 нарушения засягат неспазването на разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44/29.10.2003 г. Те са свързани основно с продажба на животни на нерегламентирани места, търговия с животни без здравни документи и документи за транспорт, превоз на животни в нелицензирани транспортни средства. При някои от пазарите е установено, че нямат сключен договор с ветеринарен лекар за ветеринарномедицинско обслужване.

Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР и местната власт. Има възбранени животни и санкционирани собственици. В няколко от случаите е сезирана Националната агенция по приходите.

БАБХ ще продължи да осъществява строг контрол на местата за търговия на животни във връзка със спазването на българското законодателство и ненарушаването на правилата за здравеопазване и хуманно отношение към животните

БАБХ напомня, че нерегламентираното движение и търговия с живи животни крие огромен риск от разпространение на заболявания по животните, включително и при човека.

EspressoNews