40-метрова мартеница посрещна Баба Марта в Гара Лакатник

2378 преглеждания

40-метрова мартеница посрещна Баба Марта в Гара Лакатник

Голям интерес сред местни жители и медии предизвика първомартенската инициатива на жителите на селата Гара Лакатник и Миланово, които организираха спускането на 40-метрова мартеница от скалния заслон Орлово гнездо.
Така двете села заедно отбелязаха пристигането на Баба Марта и застанаха зад мотото „Защото заедно можем повече!“.
Същинското спускане на украшението извърши екип на местната Планинска спасителна служба и техни колеги алпинисти, които качиха мартеницата до върха и я спуснаха от скалите. Организацията на събитието пък направи Инициативен комитет, подкрепен от кметствата на Гара Лакатник и Миланово. Геройски труд по ушиването на мартеницата положи Йорданка Тодорова от Гара Лакатник, чиято е и идеята за нетрадиционното посрещане на Баба Марта. Подкрепа в нелеката задача тя получи от своите съмишленички – Светла, Лили и Надя.
Материалите за изработването на мартеницата бяха закупени със средства, събрани от местното население.
Официални гости на събитието бяха инж. Валентин Михайлов  – заместник-кмет на община Своге, Иван Илиев – кмет на с. Гара Лакатник, Веселин Петков – кмет на с. Миланово и Анелия Величкова – главен счетоводител на Община Своге.
Спускането премина под звуците на гайди, а след успешното му завършване, празникът продължи с изпълнения на местните самодейни състави, изненади от „Баба Марта“ и много танци и добро настроение.
EspressoNews