650 млади дръвчета бяха засадени в "Мисия гора"

2446 преглеждания

В акцията се включиха четири социалноотговорни компании

 

450 фиданки бял бор и 200 фиданки зимен дъб засадиха служители на четири социално отговорни компании и доброволци. В неделя, 15 април, Holiday Heroes, CargoPlanet и фондация „ЕкоОбщност“ се обединиха в името на българската природа с вълнуващото събитие „Мисия гора“. Целта им беше да залесят район, поразен от върхов корояд, близо до местността „Буката“ над село Кокаляне край София.

Изсъхналото петно от борове бе предварително изсечено, за да се изолира от останалата все още здрава част на гората.  Преди да започне залесяването, доброволците почистиха района от останалите по-едри клони. След това подготвиха терена и изкопаха дупки, в които бяха засадени фиданките. Въпреки натоварването, добротворците почти не усетиха умора. Да бъде денят им още по-приятен, а работата им да върви още по-леко се погрижиха „Лактима Балкан“, които осигуриха айрян и студен чай, а за хапване имаше вкусни чипсове Roger’s и вафли „Хипер“ от „Престиж“.

По традиция на Holiday Heroes събитието не мина и без забавна състезателна част. Всички отбори се включиха в еко надпреварата, а за качественото засаждане лично следяха служители от Държавно горско стопанство София. Победител в надпреварата стана отборът на CargoPlanet, а веднага след него се нареди екипът на KPMG, които се доказа като тима с най-спортсменски дух. Трето място си извоюваха „Екобулпак“, които бяха отличени като компанията с най-качествено засадени дръвчета. Най-многоброен на този труден за залесяване терен беше екипът на Mеrck България с цели два отбора – и разбира се, заслужено бяха откроени като компанията с най-внушително присъствие на „Мисия гора“. Отборът на Holiday Heroes, в който се включиха доброволци и един от най-активните посланици на каузата ни – водещата на любимото сутрешно предаване „Тройка на разсъмване“ по радио „Витоша“ Милена Златкова, си спечели наградата за най-весел и сплотен екип.

След забавното, но много полезно за природата ни състезание, участниците се отдадоха на заслужена почивка. Всички те си направиха зареждащ пикник на поляните в близост до работния район. А докато похапваха вкусни сандвичи от Domino’s Pizza, се наслаждаваха на спокойствието и красивата гледка към София.

„Освен че искахме да помогнем за опазването на природата ни и да изведем работещите хора от офисите им, с акцията „Мисия гора“ събрахме и средства за благотворителност.“, споделиха организаторите. Постъпленията от входни такси за участие в събитието ще бъдат разпределени за подпомагане на каузите на фондация „ЕкоОбщност“ и Holiday Heroes. Празничните герои ще ползват приходите от събитието за закупуване на хранителни продукти за празничните пакети в предстоящата коледна кампания, а „ЕкоОбщност“ ще подпомогне дейности по опазването на белоглавия лешояд в района на Врачанския Балкан.

Видео: https://youtu.be/dQ8u1O13RYI

Повече снимки от събитието може да разгледате тук:            https://www.facebook.com/pg/HolidayHeroes.bg/photos/?tab=album&album_id=1527320557379321           

EspressoNews